Neisplativa proizvodnja

I Hrvatska gubi zbog jeftine nafte: Rusija je najveći dobitnik naftnog “dumpinga”

Danko Radaljac

Reuters

Reuters



. ZAGREB   Iako prosječnog potrošača pad cijena nafte zasigurno samo može veseliti, jer to posredno znači i jeftinije gorivo, većina svjetskih analitičara smatra kako na duge staze ovakva cijena nafte, koja pri tome stremi dodatnim pojeftinjenjima, neće donijeti mnogo dobra. 


Bivši prvi čovjek Ine i nekadašnji ministar gospodarstva Davor Štern smatra kako su u ovoj neuobičajenoj situaciji mnogi gubitnici.


– Koliko god zvučalo čudno, ali i države uvoznice su na gubitku, zbog smanjene naplate PDV-a na kupljenu naftu. Jasno je da su krajnji potrošači na dobitku. A zemlje izvoznice imaju gubitke od prodaje zbog cijene koja je sad četiri puta niža nego li prije nekoliko godina, pojašnjava Štern. Pri tome ističe kako je u ukupnoj svoti najveći gubitnik Rusija, ali u relativnim brojkama golem utjecaj pada cijene nafte na gospodarstvo bolježe i Azerbajdžan i druge bivše sovjetske republike koje su izvoznice nafte. Razlog za to je jednostavan – cijena proizvodnje nafte u tim je državama veća nego li u ostatku svijeta. 


I Kina u stagnaciji




– Analitičari prognoziraju pad cijene na oko 20 dolara, a smatram da će u tom trenutku države sa skupom proizvodnjom jednostavno prestati vaditi nove količine. Proizvodna cijena kreće im se oko tih iznosa i jednostavno im se ne bi isplatila daljnja proizvodnja. 


Rusija je pojedinačno gledajući uvjerljivo najveći gubitnik u apsolutnim brojkama. Prema procjenama analitičara za BBC, svaki dolar pada cijene Rusiju u konačnici stoji dvije milijarde dolara zarade manje. Zbog toga je najavljen i rebalans proračuna u Rusiji, s obzirom da je već sada jasno kako prihodnovna strana proračuna neće biti niti približno ispunjena. Štern je za Novi list pojasnio kako su Rusi procjenu prihoda radili na cijeni nafte od 60 dolara, tako da je zarada proračuna na račun crnog zlata zapravo prepolovljena. Svjetski analitičari razloge ovakvog radikalnog pada cijene nafte vide u nekoliko stvari. Prije svega, Amerikanci su svoju produkciju dvostruko povećali, što je na svjetskom tržištu stvorilo višak nafte. Unatoč padu cijena, OPEC se nije odlučio na smanjenje proizvodnje, a na kraju je i Kina, kao pojedinačno najveći uvoznik, upala u gospodarsku stagnaciju, što je ponovo stvorilo nove viškove na svjetskom tržištu. S ovakvim svjetskim analizama slaže se i Davor Štern.

– OPEC  zapravo više ne postoji. Glavne sile OPEC-a bile su Saudijska Arabija i Iran, a oni sada vode nekakav međusobni naftni rat. Nitko od njih ne želi smanjiti proizvodnju, pa i po cijenu vlastite štete. Kina, s druge strane, sama čini osam do deset posto svjetskog tržišta, i jasno da je njezin utjecaj na formiranje cijene ogroman, kaže bivši čelnik Ine. Smatra kako će cijena nafte definitivno pasti na 20 dolara. Jer, kako napominje, prodaja i formiranje cijene je stvar i psihologije, tako da ako svi »igrači« misle da će cijena doći do 20 dolara, ona će i doći.Štern je pojasnio i koje će sve posljedice zasigurno imati ovo smanjenje cijena, bar što se negativne strane tiče. Prije svega, posredno dolazi do smanjenja ulaganja u nove izvore energije, jer sad to postaje neekonomično u odnosu na fosilna goriva.


Skupi prekidi vađenja


– Što se pak same naftne industrije tiče, ona već sad mnogo manje ulaže u istraživanje novih naftnih polja. Kad cijena padne na 20 dolara, slijedit će i prvi prekidi vađenja koje će postati ekonomski neisplativo. A za ponovno pokrenuti proizvodnju trebat će nova ulaganja jer se nalazište moraju pripremiti za ponovno crpljenje – kaže Štern. Podsjetio je i da u vrijeme kad je on bio na čelu Ine, nafta znala biti čak i deset dolara po barelu, ali tada su bila drugačija vremena jer je cijena eksploatacije bila značajno niža nego što je danas.