Kampanja

I HDZ i SDP odustali od ”masovki”: Glavni politički akteri ovaj put promijenili dio izborne strategije

Dražen Ciglenečki

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Odabarali smo tip kampanje koji se razlikuje od onog kakav je bio u prethodnoj. I time se na neki način želimo distancirati od načina kako se vodila stranka u vrijeme Tomislava Karamarka, kažu u HDZ-u



ZAGREB Zoran Milanović dobio je solidne medijske batine zato što je odustao od izbornih debata s Andrejem Plenkovićem koje namjeravaju organizirati RTL i Nova TV, ali ni predsjednik HDZ-a nije još potvrdio svoje sudjelovanje.


Iz HDZ-a su jučer poručili da je »njihov predsjednik u više navrata javno istaknuo da je spreman za sučeljavanje s Milanovićem na nacionalnim televizijama«, te da je naglasio da ih jedva čeka »svjestan kvalitete našeg cjelovitog programa i čvrsto uvjeren u pobjedu HDZ-a kojem povratkom vjerodostojnosti iz dana u dan raste rejting«. Nismo, međutim, uspjeli doznati hoće li Plenković ići na debate spomenutih televizijskih kuća. A da niti Plenković zapravo ne gori od želje za reprizom debate s liderom Narodne koalicije signalizira izostanak kritika iz HDZ-a na Milanovićev račun zbog njegovog povlačenja.


U HDZ-u objašnjavaju da ne napadaju Milanovića da izbjegava sučeljavanja s Plenkovićem jer se njihova stranka u »afirmativnoj programskoj kampanji ne bavi problemima i nedosljednostima konkurencije već je fokusirana na gospodarsko i socijalna pitanja, poput rasta životnog standarda koja uistinu zanimaju građane«. »Zašto se Milanović vehementno prijetio sučeljavanjima, a sada je odjednom od njih odustao, to će sam morati objašnjavati javnosti. Možemo samo pretpostaviti da se na takav salto mortale odlučio uslijed poraza kojeg je doživio u prvoj debati«, smatraju u HDZ-u.




A sama kampanja prolazi vrlo mirno. Čelnici Narodne koalicije i HDZ uglavnom održavaju konferencije za novinare i održavaju takozvana druženja s građanima, a izostali su veći predizborni skupovi.


– Odabarali smo tip kampanje koji se razlikuje od onog kakav je bio u prethodnoj. I time se na neki način želimo distancirati od načina kako se vodila stranka u vrijeme Tomislava Karamarka. Ova je kampanja drukčija. Ide se više na izravnu komunikaciju s biračima i kroz oglašavanje u medijima, objašnjava za naš list jedan član vodstva stranke. HDZ će ipak zadnji dan kampanje imati završni izborni skup u Zagrebu, ali još nije donesena konačna odluka o lokaciji. »Ali, to sigurno neće biti u Areni kao prošlo puta. Bit će nešto decentniji«, kažu u HDZ-u.


I Narodna koalicija će pri kraju kampanje imati skup u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, no i oni, zaziru ovaj put od masovki po Hrvatskoj.


– Zoran Milanović putuje državom i govori i po gradskim trgovima, ali činjenica je da je to za uži krug ljudi. Kampanja je pala u sezoni godišnjih odmora i stoga nema smisla raditi velike skupove. Komuniciramo s biračima na drukčiji način, kazao nam je član SDP-ovog izbornog stožera.