Tko se treba ograditi

I Grabar Kitarović napala Pupovca: “Njegove izjave ne pridonose suživotu”

Hina

Istaknula je kako je kao hrvatska predsjednica ponosna na dostignutu razinu zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koja je, naglasila je, jaka onoliko koliko su zaštićeni njezini najranjiviji građani



ZAGREB – Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u petak kako se izjave predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, da će se od optužbi srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na račun Hrvatske ograditi tek kad se ona ogradi od uzvika »Za dom spremni«, mogu tumačiti samo kao predizborne, te da ne pridonose suživotu i povjerenju između hrvatskog naroda i srpske manjine.


»Na nama političarima velika je odgovornost da svojim djelima i riječima gradimo povjerenje i omogućavamo suživot između većinskog hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske. Tome zasigurno ne pridonose najnovije izjave g. Milorada Pupovca, koje se mogu razumjeti jedino u kontekstu nadolazećih izbora. No, izbori će proći, a za popravljanje narušenih međunacionalnih odnosa trebat će puno vremena i truda. Stoga pozivam na odgovorno i tolerantno političko djelovanje, makar ono ponekad i ne donosilo poneki glas više«, navela je Grabar Kitarović na svom facebook profilu.


Istaknula je kako je kao hrvatska predsjednica ponosna na dostignutu razinu zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koja je, naglasila je, jaka onoliko koliko su zaštićeni njezini najranjiviji građani.




Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i SDSS-ov saborski zastupnik, u četvrtak je na N1 televiziji, upitan zašto se nije ogradio od izjava poput one srbijanskog predsjednika Nikolića da »Hrvatska slavi državu koju je osnovao Pavelić«, odgovorio: »Kad bi se naša predsjednica države ogradila od uzvikivanja ‘Za dom spremni’ i ‘Ubij Srbina’, onda bih se i ja ogradio od izjava predsjednika Nikolića. Ne slažem se s predsjednikom Nikolićem. Već sam jedanput i više puta to rekao«.