Problematični zakon

I GONG poslao “lex šerif” na Ustavni sud

Tihomir Ponoš

U GONG-u smatraju da novi zakon ne stavara temelj za ostvarivanje prava građana na lokalnu i područnu samoupravu i ozbiljan je udarac i degradira lokalnu demokraciju, a onda i demokraciju uopće



ZAGREB Nakon Gradskog vijeća Vrgorca i GONG je Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u javnosti nazvanog “lex šerif”.


U GONG-u smatraju da novi zakon ne stavara temelj za ostvarivanje prava građana na lokalnu i područnu samoupravu i ozbiljan je udarac i degradira lokalnu demokraciju, a onda i demokraciju uopće.


Svoju je argumentaciju GONG sažeo u tri točke.




U prvoj točci upozorava se na dokidanje prava na lokalnu demokraciju, a one je prema Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi jedan od temelja demokratskog sustava. Navodi se da se pravo na lokalno demokraciju prema Ustavu ostvaruje preko lokalnih i područnih predstavničkih tijela, a izmjenama zakona “umjesto da se jača pozicija predstavničkog tijela, a time i pravva građana na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, predstavničko tijelo se svodi na ‘fikus'”. Taj “fikus” Vlada može raspustiti, a pri tome se na rapuštaju načelnik, gradonačelnik i župan i njihovi zamjenici.


Nositelja prava na lokalnu i područnu samoupavu Vlada raspušta, a istovremeno nositelji izvršne vlasti ostaju na svojim dužnostima s velikim ovlatima. U drugoj točci GONG navodi da se Vladinim raspuštanjem predstavničkog tijela, a da pri tome izvršna vlast ostaje, krši ustavno načelo diobe vlasti.


U završnoj točci navodi se da izmjene zakona dovode do kršenja načela vladavine prava, pravne sigurnosti i predvidljivosti “s neopravdanim ugrožavanjem prava na lokalnu samoupravubudući da nisu postaje nikakve okolnosti za stupanje na snagu dan nakon objave, bez da se odredi uobičajeni vacatio legis”, odnosno vrijeme od objavljivanja nekog zakona do njegovog stupanja na snagu.