Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Regulativa

Hrvatskoj prijete korektivne mjere? Rok za Zakon o duhanskim proizvodima – 20. svibnja

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2016. u 18:07 2016-04-28T18:07:22+02:00

Novi zakonski prijedlog o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda još uvijek nije prošao ni Vladu

ZAGREB  Za nepunih mjesec dana, 20. svibnja, istječe rok za usklađenje nacionalnih zakona s novom EU direktivom o duhanskim proizvodima koja od država članica traži isticanje zdravstvenih upozorenja i slika na 65 posto ambalaže.

Hrvatska je započela utrku s vremenom, jer novi zakonski prijedlog o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda još uvijek nije prošao ni Vladu, a kamoli saborsku proceduru.

Na primicanje roka koji bi u slučaju kašnjenja s procedurom Hrvatska lako mogla probiti, upozorila je jučer SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, povodom sjednice Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta gdje je održano saslušanje o implementaciji direktive.

Predstavnik Europske komisije nabrojio je osam zemalja koje su već ispoštovale svoje obveze, a u Komisiji, kako navodi Borzan, nisu htjeli posebno komentirati situaciju u našoj zemlji dok ne prođe rok od 20. svibnja. Hrvatska bi se, naime, mogla naći pod korektivnim mjerama Komisije ako se ne bude pridržavala svojih obaveza, a jedna od njih je i usklađivanje zakonodavstva u području duhanskih proizvoda.

Nacrt Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda s Konačnim prijedlogom zakona prošao je javnu raspravu 26. veljače, a nije jasno zbog čega još uvijek čeka u ladicama Ministarstva zdravlja.

Odgovor na to pitanje u resornom ministarstvu nismo dobili, no uvjeravaju da će novi zakon na vrijeme biti usvojen u Saboru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija