Sabor

Hrvatsko pravosuđe na ‘dnu dna’: ‘To je nova razina na koju HDZ može dovesti pravosuđe’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB Stanje u hrvatskom pravosuđu i poruke koje se šalju građanima kada se ne poštuju zakoni bila je jedna od tema koja je u srijedu u Saboru dominirala tijekom slobodnih iznošenja stajališta zastupničkih klubova.


Gordan Maras (Klub SDP-a) osvrnuo se na slučaj suca Ivana Turudića koji je zbog prometnog prekršaja ušao u sukob s policijom i poštom ustvrdivši kako taj najnoviji događaji pokazuju da je hrvatsko pravosuđe na “dnu dna”.


“To je nova razina na koju HDZ može dovesti pravosuđe” , kazao je Maras ocijenivši kako se time šalje poruka da se može ignorirati sud, policija i da u Hrvatskoj postoji jedna posebna kategorija ljudi.




Maras je također pozvao predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović da kaže što je učinila da hrvatski suci budu primjer i poštuju hrvatske zakone podsjetivši da su i Turudić i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa koji brani Turudića bili njezini kandidati.


Čelnik Mosta Božo Petrov kazao je da poruke koje stižu s najviših razina govore da se ne mora poštovati zakoni, da nema odgovornosti niti morale svijesti o tome što je dobro, a što loše te da nisu svi jednaki pred zakonom.


Petrov je podsjetio na odbijanje premijera Andreja Plenkivća da dostavi dokumente Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, slučaj predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića i neobjavu imovinske kartice Dubravke Šuice te se zapitao kakva se time poruka šalje.


Oporba pozivala na solidarnost s medicinskim sestrama


Zastupnik Marin Škibola u ime Kluba Nezavisne liste mladih, uoči sutrašnjeg prosvjeda medicinskih sestara i tehničara na Markovom trgu, pozvao je tijekom slobodnog iznošenja stajališta saborske kolege da im pruže podršku i solidariziraju se s njima.


Svoju je solidarnost potom Škibola izrazio šutnjom za govornicom tijekom koje je u rukama držao papir s porukom ” #sve za sestre #sestrezajedno”.


Podršku štrajku medicinskih sestara i tehničara ali i profesorima i nastavnicima koji se bore za veće plaće dao je i Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika).


Upitao je premijera Andreja Plenkovića kako bi se snašao živjeti s 5 tisuća kuna mjesečno koliko iznosi primjerice početna plaća hrvatskog učitelja i prosječna plaća medicinske sestre. “S 5 tisuća kuna se ne može živjeti, zato i imamo demografsku katastrofu”, zaključio je Zekanović.


Branko Hrg (Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a) pozvao je zastupnike da obiđu općine i gradove i upoznaju se sa situacijom na terenu ustvrdivši kako ono što se govori u Saboru, često u negativnom kontekstu, nije slika situacije na terenu.


Milošević: Porazna statistika o iseljavanju iz Hrvatske


Boris Milošević (SDSS) upozorio je na poraznu statistiku o iseljavanju iz Hrvatske koju je nedavno objavio Hrvatski zavod za statistiku, a koja pokazuje da je u zadnjih pet godina iselilo iz Hrvatske oko 190 tisuća stanovnika.


“Od 555 jedinica lokalne samouprave 463 bilježe minus, a po gubitku prednjače općine gdje su Srbi većinsko stanovništvo ili relativno brojno kao primjerice Gračac, Donji Lapac, Dvor..”, kazao je Milošević dodavši kako podaci jasno pokazuju koji su krajevi najranjiviji te da svako kalkuliranje ulaganja u njihovu infrastrukturu znači nepopravljivo odugovlačenje.


Marija Puh (Klub Stranke rada i solidarnosti) pozvala je žene da se odazovu na preventivne preglede ranog otkrivanja raka dojke povodom akcije “Ružičasti listopad”. Upozorava trećina svih malignih oboljenja kod žena otpada na rak dojke, godišnje je 2700 novotkrivenih, a mjesečno umre 75 žena od raka dojke.


Na veliki broj lažnih prijava prebivališta u Hrvatskoj i potrebu da se to pitanje riješi ukazao je nezavisni zastupnik Vlaho Orepić, a Giovanni Sponza (IDS) na potrebu uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, odnosno tržišta sekundarnim sirovinama i zbrinjavanja goriva iz otpada.