Podržavaju prosvjede

Hrvatsko kulturno vijeće protiv ratifikacije Istanbulske konvenciji

Hina

Iz HKV-a procjenjuju da je referendum o prihvaćanju ili neprihvaćanju IK »jedini preostali demokratski način na koji se mogu spriječiti daljnje podjele hrvatskoga društva na ovome«, kako ocjenjuju, « izvana nametnutome nam pitanju«



ZAGREB Udruga Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) priopćila je u petak navečer da se protivi ratifikaciji  Istanbulske konvencije (IK) u Hrvatskom saboru te kako podržavaju legitimne prosvjede protiv IK.


 Iz HKV-a procjenjuju da je referendum o prihvaćanju ili neprihvaćanju IK »jedini preostali demokratski način na koji se mogu spriječiti daljnje podjele hrvatskoga društva na ovome«, kako ocjenjuju, « izvana nametnutome nam pitanju«.


 Napominju da se ovo pitanje ne tiče se samo jedne stranke i njezine stranačke discipline.




 HKV u priopćenju poziva odgovorne da »poslušaju bilo hrvatskoga naroda i vrednote Ustava Republike Hrvatske« te da se, na čelu hrvatskoga naroda i njegova sustava vrijednosti, identiteta i prosperiteta, zauzmu za referendumski put rješavanja »nametnutoga nam razdora«.


 I Interpretativna izjava, navodi se u priopćenju, tek je djelomično zahvaćanje u srž, a u slučaju ratifikacije Konvencije, po mnogim pravnim tumačenjima, nema nikakvo pravno značenje.


 Iz HKV-a procjenjuju da se Konvencijom želi zadirati u većinski svjetonazor, u hrvatsko školstvo, sudstvo i legislativu, a sve bez demokratskog propitivanja oko prevladavajućeg stajališta. 

Hrvatsko društvo i bez ove Konvencije prepoznaje sve oblike obiteljskog nasilja, a manjkavosti u trenutačnom sustavu zaštite žena, kažu iz HKV-a, može i mora u konačnici samo otkloniti.


 »Sredstva i snage treba usmjeriti izravno na zaštitu žena, umjesto da se ona – kako je to predviđeno Istanbulskom konvencijom – usmjeravaju na cijeli niz posredničkih struktura, bez jasno razrađenog lanca odgovornosti i kontrole unutar matične zemlje«, zaključuje Upravni odbor HKV-a.