Manifestacija u Gižyckom

Hrvatski vojnici u Poljskoj sudjelovali u ‘Tjednu hrvatske kulture’

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Pripadnici 1. hrvatskog kontingenta u NATO misiji (HRVCON eFPBG-USA) u Poljskoj sudjelovali su u organizaciji i provedbi manifestacije »Tjedan hrvatske kulture«, koju je ovog tjedna u poljskom gradu Gižyckom organiziralo hrvatsko Veleposlanstvo zajedno s vojnim izaslanikom brigadirom Jugoslavom Jozićem, a nazočila mu je veleposlanica RH u Poljskoj Andrea Bekić

ZAGREB Pripadnici 1. hrvatskog kontingenta u NATO misiji (HRVCON eFPBG-USA) u Poljskoj sudjelovali su u organizaciji i provedbi manifestacije »Tjedan hrvatske kulture«, koju je ovog tjedna u poljskom gradu Gižyckom organiziralo hrvatsko Veleposlanstvo zajedno s vojnim izaslanikom brigadirom Jugoslavom Jozićem, a nazočila mu je veleposlanica RH u Poljskoj Andrea Bekić.  

MORH je u petak priopćio kako je o višedijelnoj izložbi o Republici Hrvatskoj, koja je postavljena u galerijskom prostoru Kluba 15. mehanizirane brigade.


 Sastoji se od glavnog postava kojim je predstavljena hrvatska nematerijalna baština na listi UNESCO-a, zatim dijela o hrvatsko-poljskim odnosima kroz povijest, dijela koji promovira hrvatski turizam, te multimedijalnih projekcija o prirodnim ljepotama Hrvatske.


 Otvorenju izložbe, uz zapovjednike svih nacionalnih kontingenata iz sastava eFPBG-USA, nazočili pored hrvatske veleposlanice i hrvatski vojni izaslanik u Poljskoj i baltičkim zemljama brigadir Jugoslav Jozić.




 Bio je nazočan i zapovjednik 15. Gižycke mehanizirane brigade Oružanih snaga Poljske general Jaroslaw Gromadzinski, gradonačelnici Gižycka i susjednih gradova, zastupnici u poljskom parlamentu te brojni uglednici iz kulturnog, političkog i vojnog života Warmisko-mazurskog vojvodstva.


 Tijekom ovog tjedna izložbu su razgledale brojne skupine posjetitelja, kako vojne tako i civilne, a kako je istaknula veleposlanica Bekić prilikom otvorenja, »pridonijet će promociji Republike Hrvatske, ne samo kao pouzdane saveznice, nego i kao miroljubive države bogate kulturne tradicije i turističke ponude«.


 Izložba je otvorena do nedjelje, 18. veljače, priopćio je MORH.