Traži se uspostava pravnog poretka

Hrvatski studiji: Sindikat pokrenuo proceduru štrajka, blokada se nastavlja

Ljerka Bratonja Martinović



Najava štrajka zaposlenih na Hrvatskim studijima upućena je Gospodarsko-socijalnom vijeću, a prema važećim aktima time započinje postupak mirenja koji treba dovršiti u roku od pet dana. Ako se Sveučilište u Zagrebu ne odazove na mirenje, ili ne bude dogovora, već se početkom tjedna može očekivati štrajk na toj visokoškolskoj ustanovi.


U najavi štrajka, sindikalci se pozivaju na zaštitu i promicanje gospodarskih i socijalnih interesa zaposlenih, a spremni su na to da će njihov poslodavac pokušati osporiti zakonitost takvog štrajka.


– Zaposleni na Hrvatskim studijima isključeni su iz odlučivanja o pitanjima iz nadležnosti ustanove, konstituiranje Hrvatskih studija kao sveučilišnog odjela bilo je nezakonito, kao što je nezakonito određena i nulta upisna kvota na studij filozofije. Tražimo uspostavu pravnog poretka na instituciji HS-a, pa i Sveučilišta u Zagrebu – objašnjava Tomislav Janović, povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Hrvatskim studijima. Nevjerojatno je, kaže, kako se nezakonitosti na Sveučilištu pokrivaju autonomijom, a ministar se na nju poziva iako se radi o kršenju zakona. Resorno se ministarstvo na njihove višestruke zahtjeve za nadzorom zakonitosti rada Hrvatskih studija jednostavno oglušilo, a umjesto odgovora rezultat je bio potpuno ignoriranje.




– To je kao da nešto ukradem u prostoru Sveučilišta, a kad vlasnik pozove policiju, ona se pozove na sveučilišnu autonomiju – ilustrira Janović.


U međuvremenu, studentska blokada nastave na HS-u nastavlja se do ispunjenja zahtjeva, a to su povlačenje odluke o neupisivanju novih studenata filozofije te ostavka uprave HS-a.