Uspjeh zagrebačke tvrtke INsig2

Hrvatski stručnjaci za digitalnu forenziku educiraju američke istražitelje

Hina

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhiva

Hrvatski stručnjaci za digitalnu forenziku, okupljeni oko zagrebačke tvrtke što se već više od 10 godina bavi tim »modernim« načinom prikupljanja dokaza, u SAD-u sudjeluju u obuci američkih policijskih istražitelja u okviru međunarodne konferencije koja okuplja digitalne forenzičare iz cijelog svijeta



ZAGREB  Hrvatski stručnjaci za digitalnu forenziku, okupljeni oko zagrebačke tvrtke što se već više od 10 godina bavi tim »modernim« načinom prikupljanja dokaza, u SAD-u sudjeluju u obuci američkih policijskih istražitelja u okviru međunarodne konferencije koja okuplja digitalne forenzičare iz cijelog svijeta.


Zagrebačka tvrtka INsig2 od početka poslovanja radi s digitalnim dokazima i forenzikom, a ističu kako su prije više od desetljeća prepoznali da je riječ o disciplini koja se ubrzano razvija i koja će postati neizbježna u svakoj ozbiljnoj istrazi, bez obzira na vrstu kaznenog djela.


Kroz godine prikupljanja znanja i iskustva odlučili su kreirati i vlastiti specijalizirani trening namijenjen digitalnim forenzičkim istražiteljima, a njihovu kvalitetu su, kako ističu, prepoznali istražitelji iz cijeloga svijeta.




»Tijekom dvotjednog treninga, američki forenzičari ne samo da će unaprijediti vlastita znanja i sposobnosti, već će naučiti i kako svoja znanja i iskustva stečena u policijskim istragama što efikasnije i brže prenijeti na svoje kolege«, ističu u INsig2, pojašnavajući da je konkretni trening samo dio sveobuhvatnog procesa edukacije namijenjenog digitalnim forenzičarima kojega su kreirali.


Po riječima voditeljice dvotjednog programa edukacije u SAD-u Davorke Foit trening je u potpunosti prilagođen zahtjevima klijenata, a naglasak se stavlja na cjeline vezane za bolju organizaciju i efikasnost digitalnih forenzičkih istraga, kao i detaljno razumijevanje principa učenja odraslih.


Zašto digitalna forenzika?


Ova relativno nova znanost pokazala se kao nužnost zbog nezaustavljivog trenda digitalizacije koji, kako podsjećaju u INsig2, utječe na privatni i profesionalni aspekt ljudskoga života pa tako i na područje prava, a osobito na protuzakonite aktivnosti.


Digitalna forenzika sastoji se od prikupljanja, analize i izlaganja dokaza koji se mogu pronaći na osobnim računalima, poslužiteljima, računalnim mrežama, u bazama podataka, na mobilnim uređajima i bilo kojem drugom elektroničkom uređaju za pohranu podataka. Takve dokaze moguće je koristiti u kaznenim i sudskim postupcima, građanskim postupcima i korporativnim predmetima vezanima za upravljanje ljudskim potencijalima.


»Kada govorimo o tome što je digitalna forenzika, dovoljno je samo razmisliti koje sve radnje odradimo tokom dana. Npr. ujutro ugasimo alarm na mobitelu, pročitamo novosti na različitim portalima, možda ostavimo negdje i svoj komentar, ulogiramo se u svoj Facbook račun te pročitamo obavijesti svojih prijatelja, pročitamo mailove koje smo dobili tokom noći, dolazimo na posao, ulazimo u zgradu sa svojom karticom ili osobnim pinom, ulogiravamo se u svoje računalo, pišemo i šaljemo mailove, održavamo konferencijske razgovore putem interneta, ulogiravamo se u svoje poslovne aplikacije, dopisujemo se s kolegama ili prijateljima putem Sykpa, Whatsapa, Vibera, Messengera, dolazimo kući i gledamo TV koji programe dobiva putem internet providera, igramo on-line igrice koje skidamo i plaćamo putem interneta, plaćamo račune putem on-line bankinga, programiramo perilicu suđa ili rublja, ponovnom namještamo budilicu za iduće jutro i idemo na počinak. Sve ove radnje ostavljaju neizbrisive digitalne tragove koje kasnije digitalni forenzičari traže i analiziraju«, pojašnjavaju stručnjaci iz INsig2.


Digitalna forenzika se zbog toga koristi u gotovo svakom kriminalističkom slučaju.


Među poznatijim slučajevima koji su rasvijetljeni uz njenu pomoć je hvatanje američkog serijskog ubojice poznatog pod nadimkom »BTK Killer«, a trag koji je doveo do kriminalca bili su floopy diskovi na kojima je zločinac, prije uhićenja, slao pisma policiji.


Zanimljiv je i slučaj muža čija se supruga »predozirala« tabletama za spavanje. Kako je kraj tijela pronađeno oproštajno pismo sve je ukazivalo na samoubojstvo. No, nakon četiri godine istrage i analize suprugova računala otkriveno je da je istraživao kako se predozirati tabletama za spavanje te je posjetio niz farmaceutskih web stranica nedugo prije supruginog »samoubojstva«. U konačnici je osuđen na 65 godina zatvora.