Prvi posjet inozemstvu

Hrvatski premijer danas gostuje u Ljubljani: Cerar će od Oreškovića tražiti nastavak arbitraže

Denis Romac

Slovenski premijer sigurno će inzistirati na nastavku arbitraže  za određivanje granice na moru

Slovenski premijer sigurno će inzistirati na nastavku arbitraže za određivanje granice na moru

Orešković nema vanjskopolitičkog iskustva, pa će najvjerojatnije  strogo slijediti smjernice Ministarstva vanjskih poslova i Pantovčaka, preokret o arbitraži u Zagrebu je teško očekivati



RIJEKA  Premijer Tihomir Orešković danas putuje u posjet slovenskom premijeru Miru Ceraru, što je ujedno i njegov prvi posjet u inozemstvo otkako je stupio na dužnost. Kako je riječ o susjednoj Sloveniji, s kojom Hrvatska dijeli granicu i stoljetno prijateljstvo, ali i niz neriješenih problema koji opterećuju odnose dviju zemalja, tim potezom novi hrvatski premijer očito želi poslati poruku o želji hrvatske strane za normalizacijom, kao što je sličnu poruku susjednoj Bosni i Hercegovini svojedobno poslao i bivši premijer Zoran Milanović, koji je tu zemlju na početku svog mandata odabrao za prvo premijersko putovanje izvan zemlje.


Pogoršanje odnosa


Cerar će Oreškovića ugostiti u vili Podrožnik, a nakon susreta neće dati izjavu novinarima, kojima će pak biti dostavljena njihova pisana izjava. Informaciju o današnjem susretu prvi je objavio Cerarov ured za informiranje, napomenuvši kako će Orešković i Cerar razmijeniti mišljenja o odnosima između država, s posebnim naglaskom na izbjegličku krizu.


Upravo je izbjeglička kriza, kao i skandalozna žilet-žica što je  navodno zbog te krize podignuta na oko 150 kilometara granice, prouzročila zadnje naglo pogoršanje odnosa Zagreba i Ljubljane, iako je vjerojatno riječ o sada već višegodišnjoj netrpeljivosti i međusobnom suparništvu hrvatskih i slovenskih čelnika, koji su kulminirali prošlo ljeto izbijanjem arbitražne krize i istupanjem Hrvatske iz arbitražnog sporazuma.




Nova hrvatska vlada odmah je poslala poruke o želji Zagreba za poboljšanjem odnosa sa svim susjedima, koji su bili ozbiljno narušeni u mandatu Zorana Milanovića, što je rezultiralo nesvakidašnjom situacijom u kojoj su, mimo svih dobrih diplomatskih običaja, političari iz susjedstva otvoreno navijali za  Milanovićev poraz na nedavnim izborima i smjenu vlasti u Hrvatskoj.



Nova slovenska veleposlanica u Hrvatskoj je Smiljana Knez, kojoj su hrvatske vlasti dale agreman pa će uskoro stupiti na dužnost, objavila je u četvrtak Slovenska televizija. Smiljana Knez je profesionalna, odnosno karijerna diplomatkinja s dvadesetogodišnjim stažem u ministarstvu vanjskih poslova. Do prošle godine bila je veleposlanica u Češkoj Republici, nakon čega je preuzela sektor za ljudska prava u ministarstvu. Magistrirala je na Kraljevskom koledžu u Londonu, a doktorirala u Ljubljani na Fakultetu političkih znanosti s temom »Uloga nedržavnih čimbenika u međunarodnim oružanim sukobima«. (Hina) 



Opravdanje za žicu


Slični signali posljednjih dana stižu i iz Ljubljane. Nakon višemjesečnog verbalnog i diplomatskog rata, u kojem je slovenska strana optuživala hrvatske čelnike da ne surađuju sa slovenskim službama u izbjegličkoj krizi te da šalje izbjeglice u Sloveniji bez dogovora s Ljubljanom, stihijski i mimo redovitih graničnih prijelaza – čime je pokušala opravdati i skandaloznu žilet žicu – u Ljubljani su nakon formiranja nove vlade u Zagrebu ponovno počeli govoriti o »dobroj suradnji« s Hrvatskom u nastojanjima da se stabilizira jugoistok Europe.


No, slovenska diplomacija, nakon što je na međunarodnim sudskim instancama već izgubila dva velika spora s Hrvatskom – Ljubljansku banku i nuklearku Krško – svu svoju energiju trenutačno ulaže u nastojanja da se rad arbitražnog suda za određivanje granice nastavi sve do konačne i obvezujuće presude, nakon što je Slovenija svojedobno uz kršenje arbitražnih pravila dobila jamstva da će dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem.


Stoga se može pretpostaviti da će na nastavku arbitraže inzistirati i premijer Cerar na svom prvom razgovoru s Oreškovićem, iako s upitnim uspjehom. Novi hrvatski premijer, naime, nema baš nikakvo vanjskopolitičko iskustvo, a malo je vjerojatno i da će on diktirati smjer hrvatske vanjske politike. Vjerojatnije je da će Orešković strogo slijediti smjernice Ministarstva vanjskih poslova i Pantovčaka, a u pogledu arbitraže teško je očekivati bilo kakav preokret u Zagrebu, s obzirom na to da je HDZ još kao opozicijska stranka nedvosmisleno podržao hrvatsko istupanje iz arbitražnog sporazuma.