Mobilizirani

Hrvatski potražni psi spašavaju stradale u potresima u Albaniji: ‘Već su locirali prvu osobu’

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, Reuters

Foto Facebook, Reuters



Hrvatski potražni timovi za spašavanje u ruševinama spašavaju stradale u razornim otresima u Albaniji, objavila je Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa.


“HUOPP-ovi potražni timovi za spašavanje u ruševinama mobilizirani su danas u jutarnjim satima od strane Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH u svrhu pomoći i potpore albanskim službama zaštite i spašavanja.


Mobiliziranim potražnim timovima HUOPP-a, pridružila su se i 3 tima iz partnerske udruge Kossp Zagreb”, napisali su na Facebook stranici udruge.




Potražni psi već su locirali potencijalno živu osobu u prvoj ruševini koju su pretraživali, izjavio je večeras načelnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković u emisiji Otvoreno.


“Tri psa detektirala su da žrtva može biti unutra, navodno ženska osoba. Zgrada o kojoj je riječ potonula je dva kata i bit će teško izvesti spašavanje. Psi su od presudne važnosti, s njima se može locirati i potvrditi ima li žrtava, a kasnije se vribrofonom i vibroskopom utvrđuju detalji”, kazao je Vinković.


Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH u 14 sati krenuli su helikopterima u Albaniju. Helikopterske posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostat će na raspolaganju u Albaniji do daljnjega.


“Na putu za Albaniju – idemo raditi ono za što smo vježbali godinama i nadali se da se nikad neće dogoditi”, stoji u drugoj objavi, uz fotografiju jednog od potražnih pasa.