Još malo o ćirilici

Hrvatski Srbi objašnjavaju Katoličkoj crkvi što je rekao papa Franjo

Hina

Srpski demokratski forum smatra da Katolička crkva dovodi u pitanje vjerodostojnost svoga nauka, svoje socijalne uloge, ali i odanost vrijednostima ekumenizma

ZAGREB Srpski demokratski forum (SDF) danas je izrazio zabrinutost jer se Katolička crkva u nekim dijelovima Hrvatske institucionalno uključila u prikupljanje potpisa za inicijativu raspisivanja referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, ističući kako to odudara od proklamiranih stavova pape Franje koji poziva na mir, toleranciju i zaštitu manjina i slabijih.SDF upozorava da bi se tim referendumom ograničilo pravo manjina u korištenju svojim jezicima i pismima te poručuje da »ideje o ograničavanju prava ranjivih skupina niti u jednom demokratskom društvu ne smiju postati većinske«.

A ako zagovornicima tih ideja logistički pomažu oni koji misle da govore u ime 87 posto hrvatskih građana, takvom društvu prijete opasne podjele i unutarnji sukobi, upozorava SDF, podsjećajući da istaknuti predstavnici Katoličke crkve »gotovo uvijek ističu kako hrvatsko društvo čini 87 posto katolika i u svojim nastupima polaze od pretpostavke da ono što govore, govore u ime tih 87 posto hrvatskih građana«.


»Svrstavanje organizacije, koja smatra da i u društvenoj i političkoj areni, a ne samo u vjerskom smislu, zastupa 87 posto hrvatskih građana, uz one koji bi ograničavali prava svima koji ne pripadaju ‘njihovoj’, dakle ‘većinskoj skupini’, mora izazvati zebnju«, poručuje SDF, dodajući da Katolička crkva time dovodi u pitanje vjerodostojnost svoga nauka, svoje socijalne uloge, ali i odanosti vrijednostima ekumenizma.


SDF pritom posebno upozorava na ponašanje institucija Katoličke crkve u Istri koje otvoreno podupiru »inicijativu koja zagovara demokratsku regresiju i ograničavanje stečenih prava jedne od društvenih ranjivih skupina«.




»Stavovi dijela Katoličke crkve u Hrvatskoj ovime odudaraju od proklamiranih stavova pape Franje koji u svojim obraćanjima poziva na mir, toleranciju i zaštitu manjina i slabijih. Također ovo aktivno djelovanje vrha Katoličke crkve po pitanju referenduma pobija priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola od 20. studenog u kojem se navodi: ‘napominjemo da je laž da je kardinal (Josip) Bozanić iskazao protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru’«, kaže SDF.