Problem s radiovezom

Hrvatski MiG iznad Splita presreo ukrajinski putnički zrakoplov, nije se javljao kontroli leta

Portal Novilist.hr

Foto: MORH / T. Brandt

Foto: MORH / T. Brandt

Cijeli postupak uspješno je proveden, a nakon presretanja ukrajinski zrakoplov uspostavio je radiovezu s nadležnom kontrolom leta i nastavio let prema odredištu



Borbeni zrakoplov MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak je iznad Splita presreo ukrajinski putnički zrakoplov, koji se, priopćio je MORH, nije javljao civilnoj kontroli leta zbog pogrešno postavljene frekvencije na radiouređajima.


Hrvatski MiG, jedan zrakoplov iz dežurnog borbenog dvojca HRZ-a bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske, temeljem odobrenja nadležnog NATO zapovjedništva (Combined Air Operations Centre – CAOC), smještenog u Torrejonu u Španjolskoj.


Nakon presretanja na području iznad Splita, zrakoplov je uspio uspostaviti radiovezu s nadležnom kontrolom leta te je sigurno nastavio let prema planiranom odredištu, a ispraćen je do granice s BiH.




Riječ je o sporom zrakoplovu na srednjoj visini (420km/h, 5500m), tipa AN-26, koji je letio na ruti iz Španjolske (Palma de Mallorca) za Rumunjsku (Bukurešt).


– Prema standardnoj proceduri, u ovakvim situacijama NATO zapovjedništvo u Torrejonu angažira dežurni borbeni dvojac za provjeru identiteta i namjere zrakoplova. Taktička kontrola i navođenje borbenih zrakoplova provodi se iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN, koja je uz dežurni borbeni dvojac sastavni dio NATO integriranog sustava protuzračne I proturaketne obrane – NATINAMDS. Cijeli postupak uspješno je proveden, u skladu sa svim sigurnosnim procedurama, priopćili su iz MORH-a.