OPSON operacije

Hrvatska već četiri godine sudjeluje u Europolovim kontrolama opasne hrane. Zašto su inspekcije izvan toga?

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Za ovu godinu povećali smo sredstva za inspekcijske poslove u proračunu, za 13 milijuna kuna, pa ćemo moći dodatno povećati broj kontrola i uzoraka, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede



ZAGREB Hrvatska od 2014. godine naovamo sudjeluje u OPSON operacijama – velikoj, svjetskoj akciji Europola odnosno Interpola u traganju za krivotvorenom, odnosno potencijalno opasnom hranom, zahvaljujući kojoj je samo ove godine u svijetu otkriveno 50 kriminalnih mreža za prevare s hranom te s tržišta povučeno 3.620 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića.


Kako u akcijama u kojima sudjeluje 70-tak država u Europi i svijetu Hrvatska svake godine uključuje samo svoju Carinu, upitali smo Veterinarsku i Sanitarnu inspekciju koliko vlastitih kontrola oni obave i koji su rezultati tih nadzora.   Prema odgovoru Sanitarne inspekcije, kontrole provode redovito, u okviru godišnjeg plana, ali i temeljem neke sumnje. Plan uzorkovanja u redovitim kontrolama rade, kažu, na temelju procjene rizika, uzimajući u obzir i rezultate ispitivanja prethodnih godina.

Prosječno Sanitarna inspekcija godišnje provede 10.000 do 14.000 inspekcijskih nadzora u području sigurnosti hrane. Na pitanje je li broj kontrola manji unatrag nekoliko godina nego što je to bilo ranije, odgovaraju kako iznos sredstava za godišnji monitoring hrane nije mijenjan niti smanjivan u zadnjih nekoliko godina, pa se broj ispitanih uzoraka hrane na različite parametre zdravstvene ispravnosti kreće oko 3.000 uzoraka godišnje, izuzetih na unutarnjem tržištu RH. Osim na unutarnjem tržištu, Sanitarna inspekcija provodi uzorkovanje hrane i na granici.


»U prošloj godini na unutarnjem tržištu provedeno je ispitivanje 2.946 uzoraka hrane na različite parametre, od čega je 0,54 posto uzoraka bilo zdravstveno neispravno. Veliki dio neispravnih uzoraka odnosio se na lako kvarljivu hranu, dok su u slučaju tri uzorka zamrznutih škampa/kozica zbog povećane količine sulfita provedena povlačenja i opoziv, kao i u slučaju uzorka sjemenki konoplje kod kojih je utvrđena povećana količine THC-a«, odgovaraju iz Sanitarne inspekcije. Odgovarajući na pitanje o rezultatima Veterinarske inspekcije, iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju kako je broj i obujam kontrola hrane u Hrvatskoj povećan u odnosu na prethodne godine.

Provjeravaju zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane od farmi i proizvodnje, preko prerade mesa, do maloprodaje. Na sedam graničnih veterinarskih postaja kontroliraju žive životinje, proizvode životinjskog podrijetla, stočnu hranu i nusproizvode životinjskog podrijetla.




»Službene kontrole provode se u pravilu bez prethodne najave«, dodaju. Inspekcija je u 2017. godini obavila 14.468 inspekcijskih nadzora, donijela je 5.023 rješenja za otklanjanje raznih nepravilnosti, podnijela 757 optužnih prijedloga te šest kaznenih prijava.


Na pitanje o kakvim se, i protiv koga kaznenim prijavama radi, odgovaraju kako se one odnose na područje zaštite dobrobiti životinja i promet stoke bez odgovarajuće dokumentacije. Za dio prijava sud je odredio novčane kazne, dio njih je još u postupku, a za dio prijava je nadležno državno odvjetništvo, napominju, utvrdilo da nisu ostvarena zakonska obilježja kaznenog djela.Na graničnim prijelazima je Veterinarska inspekcija prošle godine zabranila unos na područje EU-a 26 pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla i četiri pošiljke živih životinja. Lani su ukupno uzorkovali 5.018 uzoraka mesa, od kojih su 123 bila nesukladna (2,4 posto).

Svježe meso peradi uzorkovano je 2.472 puta u 2017. godini i testirano na salmonelu, a samo je jedan uzorak bio pozitivan, dok je ista pretraga u 2016. godini rađena 302 puta, od kojih su dva uzorka bila pozitivna.


Svježih je jaja na salmonelu lani testirano 27.815, i samo je jedan uzorak bio pozitivan. Lani su pretražena i 652 uzorka mlijeka (sirovo mlijeko, sterilizirano mlijeko, pasterizirano mlijeko, mlijeko i sirutka u prahu, kazein, kazeinat) te pronađeno šest uzoraka nesukladnih na prisutnost, primjerice, antibiotika i mikotoksina. Donesena su rješenja o zabrani stavljanja na tržište ili je naređen opoziv, a izdane su i prekršajne prijave subjektima u poslovanju hranom.


»Za ovu godinu dodatno smo povećali sredstva za inspekcijske poslove u proračunu, za 13 milijuna kuna, pa ćemo moći dodatno povećati broj kontrola i uzoraka«, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.