Zapinje usklađivanje s EU regulativama

Hrvatska u sve većem kašnjenju s donošenjem “europskih” zakona

Irena Frlan Gašparović

Nakon što je »probijen« rok za donošenje strožih EU pravila o duhanskim proizvodima, Europska komisija ovoga je tjedna Hrvatsku ponovno opomenula radi direktive koje se tiču javnih nabava



ZAGREB Usklađivanje hrvatskih zakona s europskim direktivama u posljednje vrijeme sve više zapinje. Nakon što je »probijen« rok za donošenje strožih EU pravila o duhanskim proizvodima, Europska komisija ovoga je tjedna Hrvatsku ponovno opomenula. Ovoga puta razlog je to što u hrvatsko zakonodavstvo nisu na vrijeme ugrađene direktive koje se tiču javnih nabava. 


Kao i u slučaju tzv. duhanske direktive, Hrvatska nije usamljena. Osim u Zagreb, pisma s formalnim upozorenjima otišla su u još 20 zemalja članica. »Europska komisija zatražila je od 21 zemlje članice da u nacionalno zakonodavstvo u potpunosti prenesu jednu ili više od ukupno tri direktive o javnoj nabavi i koncesijama«, priopćila je ovoga tjedna Komisija, podsjetivši da je rok za usvajanje novih pravila o javnoj nabavi istekao 18. travnja.


Na kašnjenje Vlade, a posljedično i Sabora, prije nekoliko je dana upozorila i stranka Pametno. U priopćenju su, među ostalim, naveli da kašnjenje »čudi tim više jer je promjena sustava javne nabave najavljena kao jedna od ključnih reformi aktualne Vlade iz čega se može zaključiti da Vlada nije u stanju pravovremeno izvršavati svoje obveze«.


No, postoje i drugi propisi koji još nisu usklađeni s europskim zakonodavstvom. Još u rujnu prošle godine Komisija je u Zagreb poslala pismo upozorenja jer Hrvatska nije na vrijeme donijela zakon kojim bi preuzela direktivu o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova. Kako se ništa nije događalo, Komisija je ponovno reagirala krajem travnja ove godine, poslavši tzv. obrazloženo mišljenje, što je sljedeći korak u postupku utvrđivanja krši li neka članica pravila EU-a. Iz Europskog potrošačkog centra (ECC Hrvatska), koji djeluje pri Ministarstvu gospodarstva, potvrdili su da je obrazloženo mišljenje stiglo. Odgovor Komisiji, kazali su nam, bit će dostavljen u roku i u njemu će nastojati objasniti zbog čega se kasni. Zakon kojim bi se preuzela spomenuta direktiva u Saboru je iz hitne prebačen u redovnu proceduru. Odbor za zakonodavstvo koje je o njemu raspravljao zaključio je i da će sve primjedbe i prijedloge dostaviti predlagatelju da ih razmotri prilikom utvrđivanja konačnog teksta zakona. U ECC-u sada očekuju da će zakon biti usvojen do 15. srpnja ove godine.