Mišljenje Varginog povjerenstva

Hrvatska treba odmah početi s proizvodnjom pripravaka od konoplje

Ljerka Bratonja Martinović

Ako bi se odmah po legalizaciji krenulo s proizvodnjom,  pacijentima bi se osigurali pripravci na bazi kanabisa  usklađeni sa stručnim normama 



ZAGREB  Povjerenstvo za medicinsku primjenu kanabisa predložilo je ministru Vargi da se i prije registracije lijekova s THC-om i drugim kanabionoidima u Hrvatskoj kao prijelazna faza ljekarnama odobri izrada magistralnih i galenskih pripravaka na bazi konoplje za određenog pacijenta na liječnički recept. Tako bi se, smatraju u povjerenstvu, premostilo vrijeme dok farmakoindustrija ne registrira lijekove dostupne na europskom tržištu, a pacijentima osigurali pripravci na bazi kanabisa izrađeni prema standardiziranoj recepturi i usklađeni sa stručnim normama.


Prijelazna faza


Temeljem velikog iskustva iz ljekarničke prakse u području izrade i kontrole kakvoće magistralnih i galenskih pripravaka, predlažemo izradu takvih pripravaka na bazi medicinske konoplje što bi bila prijelazna faza dok farmaceutska industrija ne registrira lijekove koje sadrže THC i druge kanabinoide. Kako bi se osigurala njihova učinkovita i sigurna primjena, ljekoviti pripravci, ali i biljna sirovina iz koje se izrađuju, moraju udovoljavati farmaceutskim kriterijima kvalitete te biti standardizirani na udio glavnih kanabinoida – stoji u zaključcima Povjerenstva koje predlaže primjenu precizno doziranih pripravaka za inhalaciju i oralnu primjenu. 


U ljekarnama bi se, drugim riječima, pripravljali pripravci iz cvijeta marihuane za inhalaciju pomoću vaporizatora ili oralni pripravci iz ekstrakta biljke u obliku ulja. Povjerenstvo je odredilo tri tipa biljne sirovine koja bi se koristila za tu namjenu, prema udjelu glavnih kanabinoida. Predlažu da se dozvoli uzgoj ili uvoz sorti konoplje tri tipa, ovisno o udjelima tetrahidrokanabionola (THC) i kanabidiola (CBD). Odabrane biljke, ističe se, moraju biti uzgojene sukladno dobroj agronomskoj praksi, a kvaliteta odgovarati uvjetima Europske farmakopeje.


Promjena propisa




Kako se objašnjava u prijedlogu povjerenstva, ljekarnici bi vagali pojedinačne doze osušenih cvjetova kanabisa spremne za uporabu, a pojedinačna pakiranja bila bi magistralni pripravci za inhalaciju propisani za određenog bolesnika i izdavali bi se na liječnički recept. Oralni pripravci pripremat će se ekstrakcijom biljnog materijala s precizno određenim udjelima THC-a i CBD-a, a služit će izradi magistralnih ili galenskih pripravaka za oralnu primjenu, primjerice kapsula.


Da bi se omogućilo izdavanje marihuane na recept kao magistralnog ili galenskog pripravka, trebat će mijenjati Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept tako da se u njega uvrste supstance konoplje i omogući korištenje medicinskih inhalatora.


Na Ministarstvu zdravlja je da od Hrvatske ljekarničke komore zatraži uvrštavanje magistralnih i galenskih pripravaka konoplje za medicinsku primjenu na listu galenskih i magistralnih pripravaka. Kako su već zaključili u tom ministarstvu, legalizacijom konoplje počet će se baviti tek kad povjerenstvo do kraja obavi posao, a to se očekuje najkasnije do lipnja.