Pitanje nestalih

Hrvatska traži još 1.589 svojih državljana

Hina

Reuters

Reuters

»Pokušat ćemo doći do brojke nula i bili bi jako sretni da maksimalno smanjimo broj nestalih osoba«, kazao je Matić



ZAGREB – Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je u srijedu nakon identifikacije posmrtnih ostataka 15 osoba ekshumiranih iz zajedničkih grobnica nestalih nakon humane asanacije 1995. godine da se još traži 1589 hrvatskih državljana.


»Pokušat ćemo doći do brojke nula i bili bi jako sretni da maksimalno smanjimo broj nestalih osoba«, kazao je Matić novinarima. Naglasio je kako njegovo ministarstvo daje sve od sebe – informacijama s terena, organiziranjem tribina na kojima sudjeluju građani hrvatske i srpske nacionalnosti, i u kojima im potporu daju Katolička i Pravoslavna crkva, da bi došli do informacija.


Matić je naveo da su posmrtni ostaci osoba, koje su identificirali članovi njihovih obitelji na zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, pronađeni u više grobnica na području pet županija koje su bile obuhvaćene vojno-redarstvenim akcijama »Bljesak« i »Oluja«.




Identifikaciji posmrtnih ostataka, uz članove obitelji, nazočili su promatrači iz srbijanske Komisije za nestala lica te međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom.