Stari se, stari se...

Hrvatska s jednim od najvećih udjela starije populacije u svijetu: Imamo i gotovo dvije stotine stogodišnjaka i stogodišnjakinja

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Zijad Duraković iz Hrvatskog društva za gerontologiju i gerijatriju istaknuo je da se danas živi sve dulje, pri čemu žene imaju znatno dulji životni vijek nego muškarci, navevši da u Hrvatskoj živi 198 osoba starijih od 100 godina.



OPATIJA – U Opatiji je u utorak otvoren 3. hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres, koji će širinom tema vezanim uz ovo medicinsko područje nastojati dati dio odgovora na pitanja kako osigurati što dulji i kvalitetniji život, posebno u svjetlu činjenice da Hrvatska ima jedan od najvećih udjela starije populacije u Europi i svijetu.


Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kazala je da je ministarstvo promijenilo naziv i unijelo pojam demografije, jer je »demografska slika Hrvatske zastrašujuća«. Starijem stanovništvu, s druge strane, treba omogućiti što bolje životne uvjete, rekla je i izrazila nadu da će se nakon ovog kongresa popraviti odnos prema starijim ljudima na ljestvici društvenih vrijednosti. »Moramo poštovati starije ljude i zahvaliti im za sve što ostavljaju iza sebe i što mi imamo danas«, rekla je ministrica.


Pomoćnica ministra zdravstva Delfa Radić Krišto istaknula je da je po podacima UN-a Hrvatska na osmom mjestu u svijetu po udjelu starijeg stanovništva. Starijih od 65 godina u Hrvatskoj je 18 posto, a do 2025. godine, po procjenama, taj udjel će iznositi čak 27 posto, navela je. Zbog toga bitnim smatra posvetiti veću pažnju tom segmentu stanovništva, a kao važnu mjeru navela je uvođenje jedinstvenog informacijskog sustava praćenja gerontoloških osiguranika i gerijatrijskih pacijenata u svim elementima zdravstvenog sustava.




Sudionike skupa pozdravila je predsjednica kongresa Spomenka Tomek-Roksandić, u ime predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića, predsjednika znanstvenog odbora kongresa, pozdrave je uputio akademik Daniel Rukavina, a u ime predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović kao visoke pokroviteljice skupa riječka oftalmologinja Tea Čaljkušić Mance, koja je i otvorila skup.


U prvim predavanjima plenarnog dijela fizičar Davor Pavuna govorio je o mogućnosti da čovjek uskoro živi 125 godina i dulje. »Znanstvena istraživanja pokazala su da je voda – u obliku kakav se pojavljuje na izvorištima, u kojem molekule vode rotiraju, što se ne događa s vodom u vodovodnim sustavima – vrlo potrebna organizmu. Svi smo dehidrirali, a to je jedan od razloga starenja«, poručio je Pavuna. Govorio je i o istraživanju usporavanja ili zaustavljanja skraćenja telomera, završetaka kromosoma, kao jednog od ključnih uzroka starenja.


Zijad Duraković iz Hrvatskog društva za gerontologiju i gerijatriju istaknuo je da se danas živi sve dulje, pri čemu žene imaju znatno dulji životni vijek nego muškarci, navevši da u Hrvatskoj živi 198 osoba starijih od 100 godina.


Istaknuo je kako postoji više teorija starenja, ali da ni jedna ne objašnjava to polje u potpunosti. Spominjući medicinskre pripravke, koje se naziva eliksirima mladosti uz tvrdnje da usporavaju starenje, Duraković je najgorim ocijenio primjenu hormona rasta. On u prvo vrijeme pokazuje neke pozitivne učinke, ali nakon duljeg korištenja izaziva pogubne posljedice na organizam, naglasio je.


Kongres završava 17. studenoga.