Nestaju zalihe

Hrvatska proizvodila protuotrov za ugriz otrovnica, sada ga nema gdje kupiti

Jelena Sedlak

Svi su u Europi kupovali serum od Imunološkog zavoda jer se smatrao najboljim serumom za liječenje otrovanja izazvanog ugrizom otrovnica na ovom području, učinkovit kod ugriza svih europskih ljutica



RIJEKA Nakon što je u razgovoru za Hinu dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, upozorio da bi troškovi liječenja pacijenata koje ugrize zmija otrovnica mogli biti veći jer Hrvatska više ne proizvodi serum pa će se morati uvoziti iz neke od zemalja Europske unije, i to po cijeni od 500 eura po dozi, umjesto dvjestotinjak kuna po koliko su je bolnice kupovale od Imunološkog zavoda u Zagrebu, dr. Mirjana Šimunić iz Imunološkog kaže da će teško bolnice serum naći negdje u Europi, pa čak i po toj cijeni. 


 – Svi su u Europi, naime, do sada kupovali taj serum od našeg Imunološkog zavoda i ove godine smo još imali nešto zaliha, ali kad se zalihe potroše, više ga neće biti. Računamo da će to biti već sljedeće godine. Premda još imamo životinje od kojih se serum može proizvesti, imamo i prostor i opremu i stručnjake koji ga znaju proizvesti, ali nemamo proizvodnu dozvolu, kaže dr. Mirjana Šimić. Serum što ga je proizvodio hrvatski Zavod za imunologiju smatra se inače najboljim serumom za liječenje otrovanja izazvanog ugrizom otrovnica na ovom području, ali i šire, odnosno može se primijeniti nakon ugriza svih europskih ljutica.


Serum protiv ugriza zimija otrovnica nabavlja se preko interventnog uvoza, a uskoro će ga hrvatske bolnice morati uvoziti jer je Imunološki zavod u Zagreb prošle godine zaustavio njegovu proizvodnju nakon što mu je za to oduzeta dozvola.




   Imunološki zavod prestao je proizvoditi i serum za ugriz crne udovice, i to još 2010. godine. Dr. Mirjana Šimić iz Imunološkog zavoda d.d. u Zagrebu kaže da bi ga se i dalje moglo proizvoditi jer Zavod ima dozvolu za proizvodnju i ona nije nikakav problem, ali je ekonomski neisplativa.


  – Znali smo i donirati veće količine seruma, ali se on vrlo rijetko koristi i jednostavno je neisplativo proizvoditi ga, kaže dr. Šimić.