Reakcija MVEP-a

Hrvatska odgovorila Vučiću: Kažete da smo kao nacisti, a zna se čiji se režim služio nacističkim metodama

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Nadalje, ministarstvo ističe kako teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, koja je također plasirana u reakcijama na obljetnicu Oluje, "pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede".



Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) reagiralo je na izjave srbijanskih političara dane povodom obljetnice Oluje. Podsjetimo, o obljetnici Oluje oglasili su se Aleksandar Vučić, kao i niz nižerangiranih srbijanskih dužnosnika. Njihove reakcije iz Ministarstva vanjskih poslova nazivaju “zlonamjernim i potpuno neutemeljenim”.


– Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata, tako što je pokušao uspostaviti takozuvanu veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova. Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid, stoji u reakciji Ministarstva vanjskih poslova.


Nadalje, ministarstvo ističe kako teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, koja je također plasirana u reakcijama na obljetnicu Oluje, “pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede”.




– Međutim, umjesto da krenu tim putem, srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske. Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj. Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu”, zaključuje se u propćenju MVEP-a.