Istraživanje Eurostudent

Hrvatska na dnu po mobilnosti: Samo dva posto studenata studiralo izvan zemlje

Hina

Od ukupne studentske populacije samo je dva posto studenata navelo kako je do sada imalo iskustvo studiranja u inozemstvu



Prema podacima međunarodnog istraživanja Eurostudent provedenog u 25 europskih zemalja, Hrvatska je u akademskoj godini 2009./2010. bila na dnu europske ljestvice po pitanju međunarodne mobilnosti studenata, izvijestio je danas Institut za razvoj obrazovanja.


Od ukupne studentske populacije samo je dva posto studenata navelo kako je do sada imalo iskustvo studiranja u inozemstvu, dok je u europskim zemljama taj udio prosječno četiri puta viši (8 posto).Institut ističe da hrvatski studenti kao najveću prepreku za studij u inozemstvu navode dodatne troškove vezane uz studij te da je onima koji su uspjeli studirati u inozemstvu glavni izvor financiranja bila obitelj (74 posto).

Prema istraživanju Eurostudenta za 2010., najviše stope mobilnosti studenata u Europi su u zemljama poput Finske (14 posto) i Nizozemske (13 posto), srednje stope su u zemljama poput Njemačke (9 posto) i Češke (7 posto), dok je najmanja mobilnost u Turskoj (3 posto), Poljskoj (2 posto) i Hrvatskoj (2 posto).


Hrvatska je započela sustavan rad na razvoju međunarodne mobilnosti u visokom obrazovanju, i to ne samo u cilju povećanja odlazne mobilnosti hrvatskih studenata i profesora, nego i privlačenja stranih studenata i profesora. S jedne strane, otkad je provedeno istraživanje Eurostudent, Hrvatska je ušla u program Erasmusa EU putem kojeg je u 2010./2011. u inozemstvu boravilo više od 500 hrvatskih studenata.


U okviru  Erasmusa u 2011./2012. očekuje se više od 1100, a u 2012./2013. očekuje se više od 1300 mobilnih hrvatskih studenata što ukazuje na povećanje trenda mobilnosti hrvatskih studenata.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osnovalo je međuresornu Radnu skupinu za otklanjanje prepreka i jačanje međunarodne mobilnosti u obrazovanju, čiji je zadatak, između ostaloga, da predlaže izmjene i nadopune zakonske regulative te da preporučuje pojednostavljenje i promjene procedura vezanih za međunarodnu mobilnost.

Sajam stipendija i prateće obrazovne ponude, koji organizira Institut za razvoj obrazovanja 19. listopada, promicat će važnost međunarodne mobilnosti predstavljanjem mogućnosti studija i stipendiranja u 9 različitih zemalja.