Sutra objava zaključka

Hrvatska liječnička komora o smrti devetogodišnjaka: ‘Treba uzeti u obzir da je bio vikend’

P. N.

Krešimir Luetić / Foto Igor Soban/PIXSELL

Krešimir Luetić / Foto Igor Soban/PIXSELL

"Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo na lokaciji koja je 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove, da se inicijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kada je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike i ograničena dostupnost specijalističke skrbi, odnosno pedijatrijske skrbi, i da se, prema preliminarnim informacijama radilo o brzo progresivnom kliničkom tijeku same bolesti", rekao je Krešimir Luetić



Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore, izjavio je da će, nakon što je Komora provela izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika vezano za smrt devetogodišnjaka iz Metkovića, u narednim danima objaviti zaključak Povjerenstva za stručni nadzor koje će razmatrati opravdanost sankcija protiv liječnika, javlja televizija N1.


“Najprije bih želio izraziti sućut obitelji preminulog dječaka u ime Hrvatske liječničke komore i u svoje ime. Bolest djeteta, a pogotovo tragična smrt djeteta, nikog ne može ostaviti ravdnodušnim i teško je o tome govoriti bez uplitanja emocija”, kazao je dr. Luetić.


Naveo je da je komisija Komore provela izvanredni stručni nadzor 17. prosinca nad radom liječnika na lokaciji u Metkoviću, u ustanovi za Hitnu medicinsku pomoć, i u koncesijskim ordinacijama pedijatrijske skrbi, kao i u Kliničkom bolničkom centru Split.




“U narednim danima tražena je dodatna dokumentacija, uključujući onu iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kao i obdukcijski nalaz preminulog pacijenta. Obdukcijski nalaz Komori je dostavljen jučer, odmah potom proslijeđen je članovima Komisije za stručni nadzor, i u narednim danima komisija imenovana od strane Hrvatske liječničke komore definirat će mišljenje o ovom događaju”, kazao je dr. Luetić. 


“Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo na lokaciji koja je 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove, da se inicijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kada je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike i ograničena dostupnost specijalističke skrbi, odnosno pedijatrijske skrbi, i da se, prema preliminarnim informacijama radilo o brzo progresivnom kliničkom tijeku same bolesti.”


“Mišljenje koje će stručna komisija donijeti i evaluacijom tog mišljenja, ukoliko se unutra pronađu elementi za postojanje propusta u stručnom radu liječnika – isto će biti predmet odlučivanja nadležnog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, a to je Povjerenstvo za stučna pitanja i stručni nadzor, koje će potom utvrđivati opravdanost postupka pred Časnim sudom Komore za svakog eventualno utvrđenog involviranog pojedinog liječnika”, dodao je.


Oko Povjerenstvo HLK utvrdi propuste, sankcije za liječnike mogu biti od ukora do trajnog oduzimanja licence.


Do sada u Hrvatskoj niti jednom liječniku zbog propusta licence nije trajno oduzeta, ali bilo je 10 do 15 slučajeva privremenog oduzimanja licenca kako za etičke tako i za stručne propuste.potvrdio je dr. Luetić.


Podsjetimo, zdravstvena inspekcija završila je nadzor u Metkoviću proveden zbog smrti 9-godišnjeg dječaka. Ministarstvo zdravstva je u četvrtak objavilo da je inspekcija utvrdila propuste u slučaju smrti dječaka


Član inspekcijskog tima Ministarstva zdravstva pedijatar Milivoj Novak izjavio je u petak da je u slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je 11. prosinca umro zbog sepse, riječ o osobnom propustu liječnika, a ne o propustu u organizaciji zdravstvene zaštite na metkovskom području.