Problemi

Hrvatska još barem dvije godine neće u Schengen: Osim Slovenaca protiv Nizozemska, Njemačka i Francuska

Hina

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Schengen, prema dostupnim informacijama, protive Nizozemska, Njemačka i Francuska



Hrvatska barem još dvije godine neće biti dio schengenske zone nakon što Europska komisija sljedeći mjesec, najvjerojatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uvjete za Schengen, piše u nedjelju Jutarnji list pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.


Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Schengen, prema dostupnim informacijama, protive Nizozemska, Njemačka i Francuska, navodi dnevnik.


Iako su se donedavno hrvatski dužnosnici “nabacivali” izjavama o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Schengen, sada su u predviđanjima neodređeni. Jučer je u Bruxellesu i premijer Andrej Plenković potvrdio da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Schengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutarnjih kontrola na granicama”, ističe Jutarnji list.




I hrvatski zastupnik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Karlo Ressler za dnevnik kaže da je “u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati kada bi Europsko vijeće moglo odlučivati o ulasku Hrvatske u Schengen”.


Upravo se “njegov” odbor na razini Europskog parlamenta bavi Schengenom i migracijama. O ulasku članice EU u schengensku zonu odlučuju zemlje članice Schengena na sjednici Europskog l vijeća konsenzusom. Dakle, više nisu važni stručni, nego politički kriteriji, donosi Jutarnji list.