'Velebit 18'

‘Hrvatska je sposobna učinkovito štititi svoj teritorij’: Velika vojna vježba preselila na Dugi otok, gleda je i Plenković

Hina

Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Hrvatskoj, počela je u subotu u vojarni  „Josip Jović“ u Udbini



U sklopu višednevne vojne vježbe „Velebit 18 – združena snaga” u nedjelju ujutro počeo je dio te vježbe na Dugom otoku, gdje je nazočan i predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Vježbu s postaje obalnog motrenja Vela straža na tom otoku promatraju i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov,  zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i ministar obrane Damir Krstičević te novinari.


Zapovjednik združenih snaga Jug u toj vježbi komodor Raffanelli izvijestio je premijer Plenkovića da je sve spremno za današnji dio vježbe na moru te da je moral sudionika vježbe na vrlo visokoj razini.




“Tijekom današnje vježbe, koju ćemo promatrati s Dugog otoka, obavit će se raketno i topničko gađanje te gađanje ciljeva u zraku”, najavio je komodor Raffanelli.


Predsjednik Vlade izrazio je zahvalu svim zapovjednicima, prije svega ministru obrane, načelniku Glavnog stožera, zapovjedniku HRM-a i svim sudionicima na svemu što su napravili tijekom dosadašnjih aktivnosti  te najveće operacije “Velebit” nakon Domovinskog rata –  združena integrirana operacija – koja pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske.


Istaknuo je kako činjenica da je uključeno više od pet i pol tisuća vojnika pokazuje i odličnu pripremu i jako dobru organiziranost.


“Veselim se da i osobno vidim dio te operacije, ovdje na Dugom otoku, i uvjeren sam da će i ono što predstoji danas popodne i sutra, završnica na Slunju, pokazati da Hrvatska, i sukladno svojoj strategiji nacionalne sigurnosti, ima sposobnosti štititi svoj teritorij na najučinkovitiji način, pridonositi međunarodnom miru i naravno ono što Hrvatska vojska često jest – biti potpora brojnim civilnim operacijama i potrebama tijekom godine”, rekao je premijer čestitavši još jednom sudionicima operacije na organizaciji te vježbe.


Na početku vježbe uspješno je lansirana raketa RBS 15  i pogođen cilj na 30 km u akvatoriju Dugog otoka.


Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Hrvatskoj, počela je u subotu u vojarni  „Josip Jović“ u Udbini.


Početku vježbe nazočila je predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar – Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi predstavnici MORH-a i OSRH. Vježbu na Udbini pratio je i zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt.


Vježba Velebit 18 –  združena snaga glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. u kojem sudjeluje oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.



 


 


(Hina) xpgas ymć