Prevencija huliganizma

Hrvatska i Njemačka zajedno protiv huliganizma: Mladima treba pokazati vrijednosti dijaloga, tolerancije i nenasilja

Hina

foto: Yves Herman / Reuters

foto: Yves Herman / Reuters

Ministar Božinović i predsjednik policije pokrajine Baden-Württemberg Gerhard Klotter održali su bilateralni sastanak, gdje su dogovorili konkretnu suradnju dvaju policija te razmijenili iskustva o mjerama koje jesu, odnosno mogu, smanjiti ili spriječiti društveno neprihvatljivo ponašanje na javnim događanjima, s ciljem daljnjeg jačanja aktivnosti protiv huliganizma.



ZAGREB – Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je u Zagrebu održao preventivni program »Prevencija huliganizma« za učenike srednjih škola, a ministar Davor Božinović tom je prigodom istaknuo da se programi za suzbijanje huliganizma organiziraju u svim policijskim upravama te poručio da je kod problema nasilja na sportskim stadionima ključna prevencija.


Na preventivnom programu »Prevencija huliganizma« u CineStaru Avenue Mall, uz ministra Božinovića, sudjelovale su i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, državna tajnica za šport Janica Kostelić te poznati sportaši. U sklopu programa učenicima je prikazan i preventivno-edukativni film »Na domaćem terenu – Heimspiel« policije Baden-Württemberg, usmjeren na sprječavanje huliganizma i govora mržnje.


Prije početka te manifestacije ministar Božinović i predsjednik policije pokrajine Baden-Württemberg Gerhard Klotter, održali su bilateralni sastanak gdje su dogovorili konkretnu suradnju dvaju policija te razmijenili iskustva o mjerama koje jesu, odnosno mogu, smanjiti ili spriječiti društveno neprihvatljivo ponašanje na javnim događanjima, s ciljem daljnjeg jačanja aktivnosti protiv huliganizma.




U MUP-u kažu da su i ovim programom pokazali da intenzivno rade na prevenciji nasilja i huliganizma, a svrha programa »Zajedno protiv govora mržnje« je promicanje kulture tolerancije, dijaloga, nenasilja i nediskriminacije te prevencija svih oblika govora mržnje, kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja.


Ministar Božinović novinarima je rekao kako je vrlo sretan što je MUP danas upriličilo tu manifestaciju koja je dio pojačanog rada na prevenciji huliganizma u Hrvatskoj. Istaknuo je da su ove godine odlučili ići po svim policijskim upravama s takvim programima kojima je cilj educirati mlade i ukazati im na važnost kulture dijaloga, tolerancije, nenasilja, nediskriminacije, dakle, svega onoga što čini jednu kulturu življenja u državi koja je članica EU, koja ima svoje vrijednosti i koja mora raditi sve kako bi te vrijednosti sačuvala. Rekao je da MUP to radi u suradnji s nadležnim državnim institucijama i medijima jer je važno da se te poruke šalju u sve kutke Lijepe naše.


Istaknuo je važnost takozvane »primarne prevencije« koja se odnosi na najmlađe koji moraju stvoriti vlastite stavove o tome što je dobro i kako biti djelatni sudionik u društvenim događanjima i kako pridonositi miru, toleranciji i svemu onome što treba krasiti ne samo sportske stadione nego i društvo u cjelini.


Na pitanje kako su došli na ideju da promoviraju »Ne huliganizmu« po cijeloj Hrvatskoj, Božinović je rekao da se MUP najčešće doživljava kao represivna služba, međutim, poručio je da MUP neće riješiti ni jedan problem u društvu ukoliko nastupaju samo represivno. »Moramo nastupati preventivno. Time prije svega pomažemo zajednici, pomažemo građanima, ali pomažemo i sebi. Budimo realni, jer tamo gdje su te naše aktivnosti bile intenzivnije bilježi se i manji broj nekakvih događanja, nekakvih incidenata. I evo, to je sastavni dio posla MUP-a. I prevencija u svakom suočavanju s negativnim i nepočudnim događajima, ponašanjima je najbolji lijek i u narednom razdoblju ćemo još više intenzivirati preventivni rad«, poručio je ministar.


Objasnio je da je huliganizam svako pozivanje na mržnju, na netoleranciju prema drugom i drugačijem. »Mladi ljudi moraju uz našu pomoć stvoriti vlastite sudove o tome da su svi članovi društvene zajednice jednakopravni bez obzira na njihova određenja, na njihova opredjeljenja. Treba prevenirati govor mržnje, jer govor mržnje je jedan korak prema kriminalu, prema kaznenim djelima i jednostavno promovirati kulturu dijaloga, promovirati toleranciju na drugo i drugačije mišljenje i jedino tako možemo kao društvo ići naprijed«.


Na pitanje ima li podatke je li se broj incidenata smanjio ili povećao posljednjih godina, Božinović je rekao da što se tiče nogometnih stadiona tu nema nekog bitnog pomaka u smislu smanjenja te zato MUP nastoji uključiti i druge institucije. Najavio je da je s državnom tajnicom Janicom Kostelić upravo pokrenuo inicijativu kako bi revitalizirali rad nacionalnog vijeća za prevenciju, odnosno za borbu protiv nasilja na stadionima. Istaknuo je da je tu potreban široki, društveni napor, svi se moraju uključiti i ići prema zajedničkom cilju – a to je mir, tolerancija, dijalog i normalan razvoj, prije svega mlade generacije.


Ministrica Divjak rekla je da je izuzetno sretna što je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dio tog projekta. Kazala je da su odgoj i obrazovanje ako su kvalitetni, u duhu tolerancije, dio te prevencije. »To je najbolja prevencija ukoliko u školi, u školskom sustavu naučimo da se Hrvatska voli i znanjem, da se Hrvatska voli tolerancijom, da se Hrvatska voli tako da se borimo protiv nasilja. U tom kontekstu su i različite teme koje ulaze u škole i preko programa građanskog odgoja koji promovira rješavanje sukoba bez nasilja, nego rješavanje sukoba razgovorom, dijalogom, uvažavanjem drugoga, otvorenošću«, rekla je ministrica.


Divjak misli da su ovakve akcije dobar pokazatelj da se i u školi mogu otvoriti te teme. Rekla je da se prevenirati huliganizam može kvalitetnim odgojem i obrazovanjem u školama te u radu s roditeljima, a posebno je važno i educirati nastavnike kako se s takvim izazovima nositi. Dodala je i da nasilje putem interneta daje puno mogućnosti onima koji nisu tolerantni i koji žele biti nasilni prema drugima. »I psihičko nasilje je vrlo izraženo i mi moramo puno na tome raditi. Planiraju se edukacije oko toga«, rekla je Divjak.


Državna tajnica za sport Janica Kostelić istaknula je kako je pomalo i tužno da se u sportu događa nasilje jer sport je sve ono suprotno tome.


»Sport je apsolutno dostupan svima bez obzira na boju kože i odakle dolazite i on je praktički platforma, svi se mogu baviti sa sportom i mislim da se nekako, pogotovo u nogometu na žalost počelo događati to da uvijek navijamo protiv nekoga, a ne za svoje. Mislim da moramo navijati za svoje, a ne protiv drugoga i ne kriviti za neuspjeh uvijek onog drugoga«, kazala je Kostelić.