Noćenje i doručak 499 kuna

Hrvatska dobila prvi hotel u okviru bolnice

Ljerka Bratonja Martinović

U mjesec i pol »probnog« rada hotela, omjer gostiju bio je 70:30 u korist stranaca, dok će prema rezervacijama za iduća tri mjeseca strani gosti zauzeti 78, a domaći svega 22 posto kreveta



ZAGREB Noćenje s doručkom u hotelu Rebro, po cijeni od 499 kuna po dvokrevetnoj sobi, uglavnom koriste turisti na proputovanju kroz Zagreb, dok pacijenti KBC-a Zagreb i članovi njihovih obitelji zauzimaju jedva 25 posto hotelskih kreveta. Ovaj podatak iznesen je na konferenciji za novinare u povodu otvorenja hotela Rebro, prvog hrvatskog hotela u okviru bolnice. 


U mjesec i pol »probnog« rada hotela, struktura gostiju bila je 70:30 u korist stranaca, dok će prema rezervacijama za iduća tri mjeseca, u kojima je bukirano oko 60 posto hotelskih kapaciteta, strani gosti zauzeti 78 posto, a domaći svega 22 posto kreveta. 


  Investitori zadovoljni


Investitori koji su hotel Rebro iznajmili na sljedećih 20 godina, poduzetnici Ivica Čačić i Davor Štern, zadovoljni su prvim pokazateljima o poslovanju kompleksa u čije su opremanje uložili 9,5 milijuna kuna. 




 – Pokazalo se da je naša cjenovna politika odlično prihvaćena od strane gostiju te da kvaliteta usluge odgovara cijeni – ocijenio je Čačić, koji planira realizirati slične projekte i uz druge bolničke centre u Hrvatskoj. 


Sa 120 kreveta, smještenih u 60 dvokrevetnih soba s tri zvjezdice, Hrvatska je prešla brojku od 101.000 postelja u turizmu, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs. Javno-privatnim partnerstvom došli smo do brojke od 589 hotela u zemlji, a ovaj hotel samo će dijelom služiti potrebama bolnice, dok će ostalo realizirati na turističkom tržištu – ustvrdio je Bajs. 


 Hotel ima i kongresni dio, dok će poslovni prostori u prizemlju zgrade, odnosno restoran, ljekarna, pekarnica, frizerski salon i drugi sadržaji koje bi osim gostiju hotela trebalo koristiti i oko 12.000 ljudi koji dnevno prođu kroz KBC Zagreb, profunkcionirati u idućih dva-tri tjedna. 


  Zasad 16 zaposlenih


Hotel zasad ima 16 zaposlenih, dok će se u poslovnim prostorima otvoriti još 110 radnih mjesta. Na račun najamnine, KBC Zagreb mjesečno će prihodovati 56.500 eura, što na godišnjoj razini iznosi pet milijuna kuna, ili 100 milijuna kuna u idućih 20 godina – izračunao je Mladen Perica, voditelj Odjela marketinga KBC-a Zagreb. Novac će se, po njegovim riječima, uložiti u otplatu kredita za dogradnju KBC-a te za unapređenje zdravstvene djelatnosti. 


 Upravo to je glavni argument uprave bolnice u korist komercijalnog hotela kojim se mnogi bolnički pacijenti, odnosno njihove obitelji, zbog tržišnih cijena smještaja neće moći služiti. 


– Hotel posluje na komercijalnoj osnovi, cijena je po našem sudu prihvatljiva, a nadam se da će poslovne okolnosti dovesti do posebnih aranžmana i cijena za one sa specifičnim potrebama u bolnici. Mi ne možemo diktirati cijene – ustvrdio je Perica. 


Po tumačenju Davora Šterna, domaćih je gostiju zasad manje zbog sustava rezervacije putem weba te činjenice da je hotel tek otvoren. Kad se pacijenti malo snađu, doći će u puno većem broju – uvjeren je Štern.