HUP zadovoljan

Hrvatska će 2018. uvesti čak tri puta više stranih radnika? Ukupna kvota radnih dozvola skočila na 29 tisuća

Gabrijela Galić

U idućoj godini građevinske tvrtke moći će angažirati 12.170 stranaca i to naviše tesara i zidara, a potom i montera te betoniraca, kao i ostalih zanimanja u graditeljstvu



ZAGREB – Vlada u idućoj godini planira zaposliti 2,5 puta više novih stranih radnika no što ih je zaposleno u ovoj godini.


Otkrilo je to priopćenje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koji su podržali prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca.


Predložena je kvota u ukupnom iznosu od 29 tisuća radnih dozvola. Od toga, za novo zapošljavanje 17.810, dok je kvota za produženje već izdanih radnih dozvola devet tisuća, a za sezonsko zapošljavanje 1940 dozvola.




Za ovu godinu, za novo zapošljavanje nakon što su povećane kvote za graditeljstvo, ukupnoj je bilo rezervirano nešto više od 7,2 tisuća dozvola. Njima treba pridodati i 1,8 tisuća već izdanih dozvola koje se produžuju.


»Donošenje predložene odluke uvelike će olakšati zapošljavanje u granama koje su u visokoj ekspanziji kao što su graditeljstvo i turizam«, ocijenio je HUP. Prema podacima do kojih smo došli, u turizmu i ugostiteljstvu će se u idućoj godini moći zaposliti 460 novih stranih radnika, za razliku od 175 u ovoj godini.


No, plan je odobriti i 1400 sezonskih kvota za tu djelatnosti. Istodobno, poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu tražili su uvoz čak šest puta više radnika no što će im biti odobreno, odnosno dozvole za uvoz 12.222 konobara, kuhara i sobarica.


Najveći rast zapošljavanja stranih radnika bit će vidljiv u graditeljstvu koje je u ovoj godini moglo uvesti 4133 radnika. U idućoj godini građevinske tvrtke moći će angažirati 12.170 stranaca i to naviše tesara i zidara, a potom i montera te betoniraca, kao i ostalih zanimanja u graditeljstvu.


Snažno rastu i predviđena nova zapošljavanja stranaca u metalu i to s 200 na 1.100 dozvola. U brodogradnji je pak došlo do pada kvote za novo zapošljavanje na 1.608 dozvola koliko ih se predviđa u idućoj godini s preko 2,3 tisuće u ovoj godini.


U prometu će se, pak, više nego udvostručiti uvoz stranih vozača s obzirom da je predložena kvota za iduću godinu 765 novih dozvola.


Poslodavci, iako su zadovoljni predloženom kvotom i »razumijevanjem za problematiku nedostatka radne snage koju je iskazalo resorno Ministarstvo«, opetovano ističu da sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, već vatrogasna mjera kojom se pokušava premostiti problem nedostatka kvalificirane radne snage.


»Koristimo i ovu priliku još jedan puta pozivati i socijalne partnere i Vladu Republike Hrvatske da zajedno osmislimo novi zakonodavni okvir kojim bi se reformiralo tržište rada«, avodi HUP uz poruku kako »pitanje nedostatka radne snage nije nešto oko čega treba dizati tenzije već socijalni partneri i Vlada Republike Hrvatske trebaju zajedničkim snagama u sinergijskom djelovanju, kroz socijalni dijalog, pronaći optimalno rješenje za ovaj gorući problem«. 


Podsjeća HUP i da je za dugoročno rješenje problema nužno provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja »koja je ključna za restrukturiranje cijelog sustava koji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe jer se jedino na taj način nedostatak radne snage može riješiti kroz zapošljavanje domaćih radnika«.


Navode i da to danas nije moguće, »budući hrvatsko tržište rada, unatoč činjenici od cca 180.000 nezaposlenih osoba nije u mogućnosti, obzirom na njihovu strukturu zadovoljiti potrebe gospodarstva«, pa se poduzetnici, »a kako bi izvršavali preuzete ugovorne obveze, prisiljeni okrenuti se stranim radnicima«.