Nakon odluke Ustavnog suda

Hrvatin: Vrhovni sud će čim prije odlučivati o ukinutom dijelu presude o švicarcu

Hina

Branko Hrvatin / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Branko Hrvatin / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

»To je sve što vam sad mogu i smijem reći«, kazao je Hrvatin. Upitan kad će sud o tome odlučivati, Hrvatin je kratko rekao »što prije bude mogao«



ZAGREB Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin najavio je u utorak da će Vrhovni sud čim prije ponovno odlučivati o ukinutom dijelu presude koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarskim francima.


Ustavni sud u utorak je zaključio da je valutna klauzula, kako je opisuje Zakon o obveznim odnosima, ustavna, ali je djelomično prihvatio tužbu udruge Protošač te ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu kauzulu u švicarcima i to za sve banke.


Nakon predstavljanja knjige »Forenzična analiza DNA« autora Dragana Primorca i Mosesa Shanfielda u Školskoj knjizi u Zagrebu, Hrvatin je rekao da je dobio sažetak odluke, ali ju ne može komentirati jer će Vrhovni sud ponovno odlučivati o ukinutom dijelu.




»To je sve što vam sad mogu i smijem reći«, kazao je Hrvatin. Upitan kad će sud o tome odlučivati, Hrvatin je kratko rekao »što prije bude mogao«.


Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio je na konferenciji za novinare da će Vrhovni sud morati ponovno odlučivati o kreditima u švicarcima jer je udruzi Potrošač, ovlaštenoj za pokretanje postupka radi kolektivne zaštite potrošača, »povrijeđeno pravo na obrazloženu sudsku odluku kao važan aspekt ustavnog prava na pravično suđenje«.


Za tu je odluku, dodao je, glasovalo 12 sudaca, jedan je bio protiv, a nitko nije izdvojio mišljenje.