Raste potrošnja lijekova

Hrvatima skočio tlak: 5 milijardi kuna potrošili na tablete

Ljerka Bratonja Martinović

Najtraženiji su bili lijekovi za visoki tlak, zatim lijekovi za nervni sustav, te lijekovi za gastritis i druge želučane tegobe



ZAGREB Hrvatski građani lani su popili lijekova u ukupnoj vrijednosti od pet milijardi kuna, za oko pet posto više nego u 2010. godini. Najtraženiji su ponovno bili lijekovi za visoki tlak, a odmah za njima psiholeptici, lijekovi za nervni sustav, te lijekovi za gastritis i druge  želučane probleme.


Lijekovi za snižavanje tlaka ili antihipertenzivi i dalje vode na ljestvici lijekova koje Hrvati najviše piju, a ove su godine potpuno preuzeli vodstvo nad lijekovima za smirenje i za snižavanje masnoća u krvi. Značajan porast potrošnje, prema izvješću  Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o potrošnji lijekova u 2011. godini, zabilježen je kod lijekova protiv raka, za oko 20 posto, zatim lijekova za probavni sustav (za 18 posto) i hormonskih pripravaka za oko 10 posto.


Ukupna je potrošnja lijekova bila 896,20 dnevnih doza na tisuću stanovnika, za 50-tak doza manje nego godinu ranije, no to ne znači da su Hrvati trošili manje lijekova, upozoravaju iz HALMED-a. 


Manje doze


Manje se trošilo na lijekove protiv masnoća u krvi i lijekove protiv anemije, ali ne zbog realno manje potrošnje ovih lijekova nego zbog promjene u propisanoj dnevnoj dozi.  Lijek koji je imao najveću potrošnju u Hrvatskoj u 2011.godini po broju popijenih tableta jest amlodipin, lijek protiv visokog tlaka, drugi je ramipril, lijek iste namjene, a treći acetilsalicilna kiselina, odnosno andoli i aspirini. Bitno se više nego ranijih godina konzumirao ranitidin, antiulkusni lijek koji sprječava lučenje želučane kiseline, čija je potrošnja porasla za čak 78 posto.

Drugi je pantoprazol, lijek za ublažavanje gastritisa i drugih smetnji gornjeg probavnog sustava, koji se trošio za 20-tak posto više nego godinu ranije. Rasla je i potrošnja ibuprofena te hormonskog pripravka metformina.


Značajno je smanjena potrošnja folne kiseline, a prepolovljena je potrošnja atorvastatina i simvastatina te ostalih hipolipemika koji se koriste za smanjenje masnoće u krvi. Kao i kod antireumatika diklofenaka, čija je potrošnja smanjena za oko 11 posto, razlog nije stvarno smanjenje potrošnje, već promjena u dnevnim dozama propisanim za navedene lijekove.



1. amlodipin (tlak)


2. ramipril (tlak)


3. acetilsalicilna kiselina (andol, aspirin)


4. diazepam (za smirenje)


5. furosemid (diuretik)



 naziv lijeka                                     milijuna kuna              


1. paracetamol i psiholeptici, komb.   40


2. paracetamol                                 34


3. ibuprofen                                      29


4. imatinib                                        28


5. acetilsalicilna kiselina                    24



Želučane tegobe


Dok se na antihipertenzive, psiholeptike trošilo jednako mnogo kao i ranijih godina, značajno više novca, za trećinu više nego godinu ranije, otišlo je na lijekove za poremećaje kiselosti, odnosno na liječenje pacijenata s želučanim tegobama. Više se trošilo i na antidijabetike, lijekove za šećernu bolest, te na lijekove za mokraćni sustav i štitnjaču. 


Financijski gledano, najviše se potrošilo na citostatike, oko pola milijarde kuna, a zatim na lijekove za srce i krvožilni sustav, oko 350 milijuna kuna. Na trećem su mjestu antibiotici, na koje je prošle godine potrošeno više od 300 milijuna kuna, jednako kao i na psiholeptike, odnosno lijekove za živčani sustav. Hrvati su u ljekarnama najčešće kupovali andole i aspirine, lijekove za želudac, vitamine C i B, i ibuprofen, protuupalni lijek koji se vrlo često koristi i kao lijek protiv široke palete bolova. 


U potrošnji lijekova prednjače Požeško-slavonska, Ličko-senjska i Bjelovarsko-bilogorska županija, gdje svaki stanovnik dnevno popije u prosjeku barem po jednu tabletu. Primorsko-goranska županija osma je na listi po financijskoj potrošnji za lijekove, s potrošenih 275 milijuna kuna, a po broju popijenih tableta tek je neznatno iza tri vodeće županije.