Spašeni sudionici Tallisker Atlantic Challenge regate

Hrvati u dramatičnoj akciji spašavanja: Posada Crystal Serenityja spasila veslače iz olujnog Atlantika

Marinko Glavan

U pomoć su pritekli dozapovjednik Nenad Willheim iz Kostrene i prvi časnik Marin Sudar iz Rijeke



RIJEKA Posada cruisera Crystal Serenity, među kojom su dozapovjednik broda Nenad Willheim iz Kostrene i prvi časnik palube Marin Sudar iz Rijeke, iz zapjenjenog je Atlantika u dramatičnoj akciji spašavanja izvukla dvojicu sudionika Tallisker Atlantic Challenge regate, izuzetno zahtjevnog natjecanja u veslanju preko Atlantskog oceana.


Britanac Tom Fancett i Nizozemac Tom Sauer spašeni su iz splavi u kojoj su proveli noć nakon što se njihov veslački čamac prevrnuo i napunio vodom uslijed udara golemog vala oko 450 nautičkih milja jugozapadno od Kanarskih otoka. Uspjeli su poslati poziv upomoć, a najbliži brod u tom je trenutku bio upravo Crystal Serenity, koji je plovio s Kanara prema St. Martinu na Karibima. Čim su primili poziv, kaže Willheim, okrenuli su brod natrag prema Kanarima i krenuli u potragu za unesrećenim veslačima.


   – Poziv smo primili u utorak kasno navečer. U prvom trenu nije nam bilo jasno što se događa ali smo odmah pohitali u pomoć. Splav na kojoj su se nalazili veslači bila je opremljena EPIRB uređajem pa smo pratili kako ih vjetar i more nose jer smo u trenutku primanja poziva bili udaljeni oko 130 nautičkih milja od njih. Povećali smo brzinu na 22 čvora i stigli do splavi u srijedu oko tri i pol sata ujutro.





Brod Crystal Serenity prošlog je ljeta bio poprište još jedne neobične akcije spašavanja i to u Jadranu, kada je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u noćnoj akciji, s njega u KBC Split prebačen turski državljanin kojemu je pozlilo. Godinu dana ranije, kaže Willheim, spašavali su i posadu jedrilice na Atlantskom oceanu.


   – Spašavanje nam u posljednje dvije godine zbilja dobro ide, kazao je raspoloženi Willheim.



Sama akcija spašavanja bila je vrlo zahtjevna, jer zbog jakog vjetra i velikih valova nismo mogli spustiti brzi čamac za spašavanje nego je zapovjednik broda odlučio prići čim bliže splavi da ih podignemo direktno na brod. Riječ je o vrlo složenom i potencijalno opasnom manevru jer brodom dugim 250 metara po noći i nevremenu treba prići tik do splavi za spašavanje. Unatoč tome, uspjeli smo doći brodom skroz do njih, spustiti ljestve i konope te ih izvući na palubu, kazao nam je u telefonskom razgovoru Willheim. Dvojica mladića bila su, prema njegovim riječima, u vrlo dobrom psihofizičkom stanju, a praktički odmah nakon spašavanja postali su glavne zvijezde i neočekivana atrakcija na brodu koji prima 1.100 gostiju.


   – Svi ih zovu na večere, žele se slikati s njima, a i oni sami su se već iste večeri nakon što su spašeni šalili kako prethodne noći nisu znali hoće li ostati živi, a sad isprobavaju smokinge za večeru. Ne samo da su spašeni, nego su dobili i besplatno krstarenje do Kariba, našalio se na kraju i sam Willheim. Crystal Serenity na St. Martin stiže u nedjelju, 18. prosinca, odakle će sretni brodolomci biti upućeni kućama.