Istraživanje Eurostata

Hrvati su među najnezadovoljnijima u EU, evo na što se sve žale. A pogledajte samo Slovence…

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata leži u financijskoj situaciji. Prema novom istraživanju Eurostata, Hrvati svoju financijsku situaciju ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je također jedna od najnižih ocjena u EU



Hrvati spadaju među najnezadovoljnije građane Europske unije, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata. Ispitanici iz Hrvatske kvalitetu života ocjenjuju sa samo 6,3 u 2018. godini, po čemu su zadovoljniji jedino do Bugara, koji kvalitetu života u prosjeku ocjenjuju s tek 5,4, na ljestici od nula do 10, gdje desetka označava potpuno zadovoljstvo.


Hrvatska je tako ispod prosjeka EU, gdje se kvaliteta života u prosjeku ocjenjuje sa 7,3. Ono što dodatno zabrinjava jest to da su čak i Bugari u odnosu na 2013. godinu povećali svoju ocjenu kvalitete života s 4,8 na 5,4, dok ova ocjena u Hrvatskoj stagnira, prenosi Jutarnji.


I 2013. i u zadnjem istraživanju za 2018. godinu Hrvati kvalitetu svog života u domovini ocjenjuju potpuno isto – sa 6,3. Ovakva se situacija na razini EU ponavlja još samo u Belgiji, no tamošnji su stanovnici svojim životima znatno zadovoljniji, s prosječnom ocjenom od 7,6, što je čak iznad prosjeka EU.




Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata leži u financijskoj situaciji. Prema novom istraživanju Eurostata, Hrvati svoju financijsku situaciju ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je također jedna od najnižih ocjena u EU.


Manje zadovoljni svojom financijskom situacijom od nas u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosječna ocjena dubinom džepa na razini EU 6,5. Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocjena financijske situacije u Hrvatskoj porasla je, s obzirom na to da su tada ispitanici u Hrvatskoj vlastitoj financijskoj situaciji davali ocjenu samo 4,6.


Hrvati su pri dnu Unijine ljestvice i po ocjeni osobnih odnosa, odnosno kvalitete odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosječna ocjena osobnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod prosjeka Unije, u kojoj je ta ocjena 7,9. Osobnim su odnosima manje od Hrvata zadovoljni samo Grci i Bugari. Za utjehu ostaje podatak da je prosječna ocjena kvalitete osobnih odnosa u Hrvatskoj ipak porasla u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosila 7,3.


Na Unijinoj ljestvici zadovoljstva životom na prvom su mjestu Finci, koji kvalitetu svog života ocjenjuju prosječnom ocjenom 8,1. Po optimizmu slijede Austrijanci, koji su kvalitetu vlastitog života lani ocijenili prosječnom ocjenom 8,0.


Najzadovoljniji osobnim financijama su, pokazuje istraživanje Eurostata, Danci i Finci, koji su svoju financijsku situaciju ocijenili prosječnom ocjenom 7,6. Najviše zadovoljstva osobnim odnosima pokazali su, pak, Maltežani, Austrijanci i Slovenci, koji su tu komponentu života ocijenili prosječnom ocjenom 8,6.


Slovenci i inače spadaju među zadovoljnije građane EU. Naime, ukupnu kvalitetu života naši su zapadni susjedi ocijenili sa 7,3, što je na razini Unijina prosjeka. Blizu prosjeka EU Slovenci su i po ocjeni financijskog stanja, koje su ocijenili sa 6,3, pokazuje istraživanje Eurostata.