Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
22. travnja 2019.
Počela evakuacija

Hrvati napuštaju Egipat, radnike povlači i Ina

Vojska provjerava vozila na kontrolnoj točki koja vodi prema kairskom aerodromu / AP
Vojska provjerava vozila na kontrolnoj točki koja vodi prema kairskom aerodromu / AP
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2011. u 17:39 2011-01-31T17:39:00+01:00

U Egiptu trenutno boravi i 60-tak hrvatskih turista, a u Udruzi hrvatskih putničkih agencija kažu da su oni na sigurnom i stotine kilometara udaljeni od nereda 

ZAGREB Dio djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Kairu i dvadesetak hrvatskih državljana bit će u ponedjeljak navečer evakuirani iz Egipta austrijskim zrakoplovom, objavio je načelnik konzularne uprave Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Vinko Ljubičić.

»Uspjeli smo organizirati evakuaciju naših ljudi u suradnji s austrijskim veleposlanstvom u Kairu. Austrijanci su nam ponudili suradnju i izrazili spremnost da evakuiraju i naše državljane«, kazao je Ljubičić. Po njegovim riječima, evakuacija bi se trebala obaviti u večernjim satima preko Atene.

»U Ateni će naše ljude dočekati djelatnici hrvatskog veleposlanstva i pomoći im oko smještaja. U Hrvatsku bi trebali stići sutra tijekom dana«, dodao je Ljubičić. Objasnio je da su želju za evakuacijom izrazili većinom poslovni ljudi, njih do dvadesetak, a mnogi drugi hrvatski državljani vezani su obiteljski i zasad ne žele napustiti Egipat.

Neslužbeno se doznaje da je pomoć oko evakuacije Hrvata iz Egipta ponudio i Croatia Airlines. Također se doznaje da će austrijski i hrvatski državljani biti evakuirani vojnim zrakoplovom.

Među zemljama koje će evakuirati svoje građane iz Egipta ili su to već učinile su Njemačka, Australija, Kina, Grčka, Kanada, Indija, SAD, Švicarska, Turska, Nizozemska i Austrija. 

Turisti na sigurnom

Hrvatski turisti koji se u aranžmanima turističkih agencija nalaze ovih dana u Egiptu, njih 60-ak, na sigurnom su i stotine kilometara udaljeni od nereda, a agencije se dobro skrbe o njima i u redovitom su kontaktu, doznaje se od predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Borisa Žgombe.

Istaknuvši da su tim turistima zbog nereda u Egiptu agencije ponudile ubrzani povratak u Hrvatsku, Žgomba napominje da su to turisti odbili uz objašnjenje da se ne osjećaju ugroženo.

Dodaje da je prema informacijama iz turističkih agencija riječ o grupama turista koji se nalaze u poznatom egipatskom odredištu Sharm El Sheikhu te na krstarenju Nilom, gdje, prema dojavama agenata nema opasnosti. Ipak, iz agencija naglašavaju i kako u slučaju približavanja nereda tim i drugim turističkim odredištima imaju spreman plan evakuacije.

Udaljenost turističkih zona od nemira potvrdilo je i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, koje je u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Kairu. 

U vezi svega toga iz UHPA-e iznova ističu važnost i prednosti koje turistima pružaju organizirana putovanja posredstvom agencija u odnosu na individualna putovanja, pogotovo u kriznim situacijama poput prethodnih u Tunisu, te trenutno u Egiptu. Agencije u takvim situacijama posebno brinu o svojim turistima i njihovoj sigurnosti, naglasio je Žgomba. 

Ina povlači radnike

 Naftna kompanija INA povlači šest svojih djelatnika iz Egipta, dio je danas povučen iz Kaira, a dio će Egipat napustiti sutra, doznaje se danas u Ini.

U Egiptu je i 11 djelatnika tvrtke Crosco, članice INA Grupe, a ti su radnici na različitim lokacijama i shodno daljnjem razvoju situacije donijet će se odluka o njihovu ostanku ili povlačenju iz Egipta, kažu u Ini.  

S obzirom na novonastalu situaciju u Egiput, INA je privremeno obustavila bušenje razradne bušotine SR-3 na naftnom polju Sidi Rahman, izvijestili su iz Ine iz koje ujedno ističu kako je proizvodnja na tom području nastavljena, jer na Ininim poljima u Egiptu ostaju raditi lokalni radnici.

Po podacima Sektora za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore (HGK), uz Inu i Crosco, svoje tvrtke u Egiptu imaju i Geofizika i Sherif exp.-imp. 

I iz HGK potvrđuju da Ina iz Egipta povlači svojih šest djelatnika tijekom današnjeg i sutrašnjag dana, a da djelatnici Crosca, tvrtke koja ima opremu u El Alemainu i Aleksandriji, ostaju na čuvanju uz potpuno osiguranje kao i dva predstavnika u Kairu. 

Geofizika ima lokalnog djelatnika koji ostaje, a Sherif exp.-imp. ima četiri lokalna djelatnika u Aleksandriji koji ostaju, podaci su HGK.

Napominju da su od jače zastupljenih tvrtki na egipatskom tržištu i izvoznici drvene građe, ali bez vlastitih predstavništava ili tvrtke (Exportdrvo iz Zagreba i riječki Cedar), a od uvoznika su pristupni Konzum i Podravka.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš