Na euroizborima dvoje kandidata homoseksualne orijentacije

Hršak iz Laburista i Galeković iz ORaH-a u borbi za LGBT birače

Tihomir Ponoš

Jedini sam racionalan izbor LGBT osoba, kazao nam je Damir Hršak dok Sanja Galeković kaže da treba pustiti građanima i građankama da procijene tko je zaista racionalan izbor



ZAGREB  Nešto što je nekada bilo teško zamislivo, polako postaje normalno: na prošlim izborim za Europski parlament prvi je put kandidat bio političar koji je javno obznanio da je homoseksualne orijentacije. Na ovim ih je izborima dvoje. To su Damir Hršak iz Hrvatskih laburista, koji je sudjelovao i na lanjskim izborima, te Sanja Galeković iz ORaH-a. Oboje imaju širu političku platformu od zalaganja za prava LGBT osoba.


Hršak procjenjuje da mu je politička prepoznatljivost na ovim izborima veća nego li na prošlim zbog čega je uvjeren da će ove godine ući u Europski parlament. Kao na svoje glasače računa prije svega na lijeve intelektualce za koje je, kako kaže, optimalan izbor. Druga velika grupacija na koju računa su studenti, a na njih računa zato što se zalaže za javno financirano obrazovanje, odnosno studiranje bez školarina. Hršak računa i na glasove sportaša, a posebnu pozornost namjerava posvetiti razvoju rekreativnog sporta. Za njegov politički svjetonazor ključni su socijalna pravda i ljudska prava, a u temelju njegove politike je suosjećanje. Protivi se fleksibilizaciji rada zbog koje ljudi nemaju vremena ni za svoje obiteli, prijatelje, a kamo li kulturu ili sport.


Galeković će nastojati motivirati što više birača da izađu na izbore »jer EU politika utječe na naš svakodnevni život«. Članica ORaH-a zalagat će se za politiku održivog razvoja i to sva tri stupa te politike: gospodarstvo, zaštitu okolišta i društvenu pravdu i ljudska prava. Zagovarat će i to da birači preferiraju kandidate koji poznaju propise i mehanizme Europske unije, ali i znaju kako se provede strategije i akcijski planovi.




Jasno je da će se oboje zalagati i za prava LGBT osoba. Hršaku je izuzetno drago što se Galeković, koju je ocijenio kao izuzetno kvalitetnu, pametnu i sposobnu, kandidirala na izborima, »ali nema šanse ući u Europski parlament po preferencijalnim glasovima«.


– Jedini sam racionalan izbor LGBT osoba, kazao nam je Hršak.


Za Galeković Hršak nikako nije konkurencija.


– Nadam se da će se broj deklariranih pripadnika raznih manjina povećavati. To doprinosi kvalitetnijoj demokraciji, povećava mogućnost izbora i unaprjeđuje demokratsku kulturu zajednice, izjavila je Galeković. Za nju racionalno izabran kandidat treba imati znanje o politikama Unije, iskustvo rada u praćenju politike ljudskih prava na europskoj i posebno racionalnoj razini. Galeković smatra da zastupljenost raznih manjina u odlučivanju treba biti razmjeran udjelu u stanovništvu, a »građani i građanke će procijeniti tko je zaista racionalan izbor«.


Hršak će se, kako je najavio, prema svim mladim LGBT političarima koji će stasati, uz uvjet da se zalažu za sva ljudska prava, odnositi zaštitnički i očinski, uvijek im dati savjet.


Bude li izabrana u Europski parlament Galeković će zagovarati ljudska prava, mir, nenasilje, pravičnu azilantsku i migracijsku politiku, pravičnu trgovinsku politiku, međunarodno vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena. U sklopu EGP-a branit će hrvatske i europske gospodarske interese, »posebice u kontekstu prijedloga ugovora za trans-atlantsko trgovačko-investicijsko partnerstvo«. Zalagat će se i za prava LGBT osoba posebno na stvaranju strategije i akcijskog plana koji bi se spustio na nacionalne razine. Hršak će se u Europskom parlamentu angažirati ponajviše u obrazovanju, zatim zaštiti ljudskih prava, te kulturi i sportu.