Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Predsjednik HSU-a

Hrelja: ''Ministar Pavić plasira neistine putem medija i plaćenih oglasa''

Hrelja: ''Ministar Pavić plasira neistine putem medija i plaćenih oglasa''
Hrelja: ''Ministar Pavić plasira neistine putem medija i plaćenih oglasa''
Autor:
Objavljeno: 4. svibanj 2019. u 16:00 2019-05-04T16:00:00+02:00

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja prozvao je u subotu ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da plasira neistine putem medija i plaćenih oglasa te je poručio da »nisu istinite ministrove optužbe na račun hrvatskih građana da imaju premalo radnog staža, čime obrazlaže potrebu da se godine odlaska u mirovinu povećaju sa 65 na 67 godina«.
Hrelja je na konferenciji za novinare ocijenio i kako su tvrdnje prema kojima hrvatski građani imaju svega 30 godina radnog staža »manipulacija statističkim podacima«.
»Iz podataka o radnom stažu izbačeni su podaci o umirovljenicima koji imaju mirovinu po međunarodnim sporazumima. To znači da osim radnog staža u Hrvatskoj imaju i radnog staža u drugim zemljama što podiže prosjek godina staža. Pravi ministar bi trebao gledati efekte 20 godina provođenja mirovinske reforme i podizanja dobne granice na 65 godina i izjednačavanje starosne dobi muškaraca i žena za odlazak u mirovinu«, rekao je Hrelja.

Naveo je kako je 42 tisuće umirovljenika koji su prošle godine otišli u mirovinu imali su prosjek staža od 34 godine i četiri mjeseca što je, ustvrdio je »sasvim blizu prosjeka Europske unije«.
»U kategoriji starosnih mirovina, dakle onih koji su otišli u mirovinu poslije navršene 65 godine života ima i onih koji imaju dvije ili čak tri mirovine, primjerice mirovinu za 16 godina rada u Hrvatskoj i autonomnu mirovinu, i samo taj staž je u obračunu, a nigdje nije prikazan njihov staž primjerice iz Njemačke. Statistike su vrlo neprecizne i njima se manipulira«, naglasio je Hrelja.
Ocijenio je kako se na taj način ministar Pavić suprotstavlja inicijativi sindikata i pokriva »ono što je najgore u mirovinskoj reformi, a to je rigidno kažnjavanje onih koji idu u prijevremenu mirovinu smanjenjem mirovine od 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu«.
»To je doživotna penalizacija koja generira siromaštvo među hrvatskim umirovljenicima«, zaključio je Hrelja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.