Ministarstvo gospodarstva

Horvat: Uskoro plaća u Đuri Đakoviću, pregovara se s Amerikancima i dvije europske tvrtke

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Mogu potvrditi da je izvor financiranja plaće osiguran i, siguran sam, isplatit ćemo ju sljedeći tjedan", rekao je Horvat u stanci razgovora s poslovodstvom Đure Đakovića i bankarima. Dodao je da će rješenje za isplatu plaća biti slično kao u Uljaniku i 3. maju



ZAGREB Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u subotu da će radnicima Đuro Đaković grupe uskoro biti isplaćena zaostala plaća te da se budućnosti te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i Vladom SAD-a.


Horvat je potvrdio današnju informaciju brodsko-posavskog župana Danijela Marušića da će radnici Đure Đakovića dobiti plaću sljedeći tjedan.


“Mogu potvrditi da je izvor financiranja plaće osiguran i, siguran sam, isplatit ćemo ju sljedeći tjedan”, rekao je Horvat u stanci razgovora s poslovodstvom Đure Đakovića i bankarima.




Dodao je da će rješenje za isplatu plaća biti slično kao u Uljaniku i 3. maju.


Zamolio je dobavljače koji su krenuli u blokadu računa Đure Đakovića d.d. ili ovisnih društava za strpljenje, dodavši kako ministarstvo ima plan međufinanciranja dovršetka proizvodnje onoga što je pred isporukom.


Izvijestio je i da su “dvije vlade vrlo blizu vrlo interesantnog ugovora, predmet kojega je budućnost Đure Đakovića”, o pretvaranju Đure Đakovića u logistički i servisni centar vojne opreme. Na pitanje koja vlada, uz hrvatsku, sudjeluje u tim pregovorima, rekao jer da je to vlada SAD-a.


Objasnio je da traju razgovori između hrvatskog i američkog ministarstva obrane o zajedničkom projektu u koji bi se financijski, logistički i transferom znanja, uključilo američko ministarstvo obrane.


“Perspektiva postoji, na stolu je lijep financijski aranžman i mislim da bismo se i mi u Vladi i menadžment Đure Đakovća trebali potruditi da do tog posla dođe”, rekao je Horvat.


Mediji su nedavno izvijestili o navodnom interesu američke kompanije BAE Systems za ulazak u vlasničku strukturu Đuro Đaković grupe, pri čemu BAE razmatra otvaranje središta za održavanje oklopnih vozila Bradley u u Slavonskom brodu. 


Razmatra se, rekao je Horvat, i strateško partnerstvo za Đuru Đakovića, te izvijestio da su u tijeku razgovori s dvije europske kompanije koje su pokazale interes. Njihovi predstavnici pozvani su su Hrvatsku, a jedna je potvrdila da će se odazvati, rekao je Horvat.


Novi predsjednik uprave Đuro Đaković grupe trebao bi po njegovim riječima biti imenovan u iduća dva tjedna.


Na tvrdnje župana Marušića kako novac možda “nestaje” u Đuri Đakoviću, rekao je da se, bude li potrebe, revizija poslovanja može napraviti i prije kraja poslovne godine.


Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka, 24. listopada većina radnika Đure Đakovića je u štrajku te, osim plaća, traže i ostavku članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku.


Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listopada podnio je ostavku, uz obrazloženje da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji zbog dva ključna problema – nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala u društvu.