Postojeći sustav otkupa neodrživ

Holy: Socijalu ćemo morati rješavati na drugi način, a ne preživljavanjem od skupljanja PET ambalaže

Hina

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je otkako se počela prikupljati ambalaža nagomilao više od 700 milijuna kuna gubitka, upozorila je ministrica zaštite okoliša i prirode



KRAPINA  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode razmišlja o izmjeni pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu jer je sustav otkupa PET ambalaže neodrživ, rekla je ministrica Mirela Holy tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji navodeći da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otkako se počela prikupljati ambalaža nagomilao više od 700 milijuna kuna gubitka.


Do donošenja novog pravilnika o otkupu, naknada ostaje 50 lipa po boci. Stvaranjem jedinstvenoga europskog tržišta naša poduzeća koja imaju dodatni trošak na PET i ostalu ambalažu više ne bi mogla biti konkurentna jer proizvođače više neće biti moguće dodatno štititi carinama, rekla je ministrica Holy.


 »Svjesni smo da skupljanje PET ambalaže ulazi i u područje socijalne kategorije jer mnogi od toga danas preživljavaju, no socijala će se morati rješavati na neki drugi način«, istaknula je Holy.




Dodala je da će se morati donijeti i novi zakon o otpadu koji će biti usklađen s onima u Europskoj uniji. Ulazak u EU donijet će i više novca za projekte zaštite okoliša i financiranje projekata obnovljivih izvora energije te za projekte energetske učinkovitosti.