Reakcija šefice zelene stranke

Holy: ORaH je protiv crpljenja jadranske nafte

Boris Pavelić

ORaH je protiv eksploatacije nafte u Jadranu jer bi to bilo iznimno rizično za iznimno osjetljiv ekosustav Jadranskog mora, koje je plitko i zatvoreno more«, naglašava Holy



ZAGREB » O eksploataciji nafte iz Jadrana tijekom posjeta Krku s predsjednikom Josipovićem nisam govorila jer me nitko nije pitao, ali tom sumnjivom poslu davno sam se javno usprotivila, sažetak je reagiranja koje nam je jučer poslala predsjednica OraH-a Mirela Holy.


  »Crpljenje nafte iz Jadrana nije bila tema posjeta Krku, niti me o tome itko išta pitao. Mediji su pratili predsjednika Ivu Josipovića«, objasnila je Holy u svojoj reakciji na jučerašnju kolumnu potpisanog novinara »Prešućivanje na Krku«. Holy je, podsjetimo, na Krku pratila predsjednika Republike Ivu Josipovića, gdje su oboje pohvalili ekološku orijentaciju lokalnih krčkih vlasti prema održivome razvoju i obnovljivim izvorima energije. Nisu, međutim, spomenuli vladin projekt crpljenja nafte iz Jadrana, koji bi potencijalno mogao biti opasan i za Krk i za cijelo priobalje, što je potpisnik u kolumni kritizirao.


  »Stav ORaH-a o eksploataciji nafte u Jadranu je poznat i jasan. ORaH je protiv eksploatacije nafte u Jadranu jer bi to bilo iznimno rizično za iznimno osjetljiv ekosustav Jadranskog mora, koje je plitko i zatvoreno more«, naglašava Holy u svojoj reakciji. Podsjetila je i kako se ORaH među prvima suprotstavio istraživanju podmorja, koje je vlada mimo javnog natječaja početkom godine povjerila norveškoj tvrtki Spectrum.




U siječnju ove godine, ORaH je na konferenciji za novinare problematizirao vladino prepuštanje važnoga posla i informacija norveškome Spectrumu.


»Postavlja se pitanje, tko je donio ovakvu odluku i kako Vlada brani interes da privatnoj tvrtki daje u ruke strateške hrvatske interese koje će ta tvrtka poslije prodavati? To je štetno ekonomski, ekološki i politički«, kazala je tada Holy. Članica predsjedništva ORaH-a Atana Grbić-Martinović tada je upozorila i da je ekološka prijetnja Jadranu već internacionalizirana, jer je organizacija Ocean Care prosvjedovala protiv aktivnosti koje je u hrvatskome dijelu Jadrana, po vladinu odobrenju, provodio norveški Spectrum.