Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina

Hodžić na Pantovčaku: Ćirilica ne smije biti razlog političkih sukoba

Hina

Nedžad Hodžić / Foto Arhiv NL

Nedžad Hodžić / Foto Arhiv NL



ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Nedžad Hodžić izrazio je u utorak zadovoljstvo nakon razgovora s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović s kojom se složio da će sve političke snage morati djelovati kako ćirilica ne bi bila razlog političkih sukoba.


U razgovoru je, kazao je novinarima na Pantovčaku nakon sastanka, napravljen »presjek stanja u društvu«.


Drži da će Grabar-Kitarović u budućnosti učiniti napor, koliko je u njezinoj moći, da društvo krene u pravom smjeru.




Predsjednici je izrazio »veliku zabrinutost zbog toga što je društvo izuzetno podijeljeno na dva bloka«.


»Rekao sam da imamo jednu državu, a dva društva koja pokušavaju zemlju voditi naprijed u budućnost, a glave su im okrenute u prošlost«, kazao je te ocijenio da takva situacija Hrvatskoj ne čini dobro.


U razgovoru je, dodaje, uputio apel predsjednici kako bi se nakon parlamentarnih izbora »pokušao naći konsenzus da se društvo bavi bitnim problemima, a ne nevažnim ideološkim stvarima«.


»Posebno smo razgovarali o ćirilici i izrazio sam nezadovoljstvo zbog toga što je ona postala temeljno političko pitanje, a ne problematičan odnos srpske manjine ili bilo koje druge manjine i većinskog naroda. Mislim da će tu, a i predsjednica se s tim složila, sve političke snage morati, svaka u svom dijelu, svom biračkom tijelu, učiniti napor da se taj problem prevlada«, ustvrdio je.


Ćirilica treba biti pismo koje će biti bogatstvo svakog čovjeka koji ga zna, a ne razlog političkih sukoba«, naglašava predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Nedžad Hodžić.