Prijavilo se sedmero kandidata

Hoće li uspješna ravnateljica obraniti mandat? Struka traži da Hina ostane javni medij, a na državna agencija

Siniša Pavić

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

 Na natječaj za mjesto ravnatelja/ice Hine javilo se sedam kandidata, među kojima je i dosadašnja ravnateljica Branka Gabriela Valentić



ZAGREB Sedmero kandidata za ravnatelja/icu Hine predstavit će u četvrtak, na sjednici Upravnog vijeće javno svoje programe nakon čega će se Upravno vijeće povući ne bi li donijelo odluku o imenovanju ravnatelja/ice Hine.


Kandidati su Branka Gabriela Valentić, koja je vodila Hinu protekle četiri godine, Nenad Bach, dugogodišnji urednik poslovnih servisa u Hini te novinari Željko Valentić, Darko Markušić, Vanja Gavran, Ivan Kujundžić i Neven Pavelić.


Kujundžić je 90-ih izvještavao za Hinu iz Mađarske, u kojoj je bio i diplomat u veleposlanstvu RH, a u Makedoniji veleposlanik. Sada radi kao glavni urednik kanala Glas Hrvatske HRT-a. Pavelić je nekoliko godina je bio pomoćnik glavnog urednika Hine, nakon čega je uređivao portal direktno.hr a trenutno portal hrvatska-danas.com.




S Hinom, s nekima od njezinih zaposlenika vodi niz sudskih sporova. Željko Valentić je bivši novinar Večernjeg lista, danas urednik u tjedniku Zagrebački list. Gavran je novinar televizije Al Jazeera BiH, za koju od prije dvije godine radi iz Zagreba. Markušić je bio i glavni urednik Poslovnog dnevnika. Upravno vijeće Hine imenuje Sabor i ima petero članova.


Mandat četvero bivših članova Upravnog vijeća istekao je još lani u listopadu, no Ministarstvu kulture trebalo je pola godine i dva javna poziva da imenuje. Prvi javni poziv za članove Upravnog vijeća Vlada je lani poništila bez objašnjenja.


Hinina redakcija je u protekle četiri godine postala jedan od najsolidnijih na našem medijskom prostoru. Ne samo da se izvukla iz financijskih problema već je i vratila dio velikih medijskih korisnika te posluje pozitivno.


Pače, Skupština Sindikata novinara Hrvatske proglasila je u svibnju baš Hinu pod ravnanjem ravnateljice Valentić najboljim medijskim poslodavcem u Hrvatskoj. Radničko vijeće Hine, Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Hina i Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Hini uputili su povodom skorašnjeg izbora ravnatelja/ice Hine otvoreno pismo domaćim i međunarodnim institucijama.


U pismu se poziva Upravno vijeće da odabere kandidata koji će Hinu nastaviti razvijati kao neovisni javni medij, a ne kao državnu novinsku agenciju i koji će biti sposoban osigurati kontinuitet pozitivnog i urednog financijskog poslovanja. U pismu se podsjeća kako je zajedničkim angažmanom radnika i menadžmenta Hina uspjeli prebroditi tešku ekonomsku krizu.


Ističe se kako je na zadovoljstvo radnika Hina trenutno stabilna, na zdravim financijskim temeljima i s respektabilnim rejtingom na medijskoj sceni. Napominje se kako je dužnost odgovornog medija, a posebno javnog servisa, objektivno, nepristrano, kvalificirano i pravodobno informirati javnost kako bi građani mogli donositi odluke od javnog značaja za hrvatsko društvo, ali i Republiku Hrvatsku u cjelini.


– Smatramo da Hina, nakon prethodne krize i teškog restrukturiranja, a potom u zadnje četiri godine stabilizacije poslovanja, zaslužuje ravnatelja/icu s kvalitetnom koncepcijom i programom rada koji će jamčiti daljnji napredak agencije i jačanje njena utjecaja na medijskom tržištu. Malo je vjerojatno da će netko tko nije upoznat s poslovnim procesima u Hini učiniti bolje za agenciju od nekog tko je sudjelovao u njezinoj izgradnji pa od Upravnog vijeća očekujemo da odabere kandidata s najboljim programom u kojem su navedeni konkretni razvojni prijedlozi. Također, smatramo da u programu budućeg ravnatelja/ice treba biti navedena jasna perspektiva položaja zaposlenih, kao i osnovni okviri politike plaća – poručuju zaposlenici. Pri tom se i jasno kaže kako nikako ne bi bilo dobro Hinu tretirati kao državni medij, a njezine novinare, urednike, fotografe, tehničare i druge radnike kako državne namještenike jer bi to bio udar na njihovu stvaralačku slobodu i neovisnost.