Dodatak

Hoće li se mijenjati tekst “Lijepe naše”? Stigao je prijedlog da se u tekst himne uvrsti još jedna rijeka

Hina

»Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno uvršteno i 'sinje more', smatramo posve uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne«, tvrde predlagači



Zrinska garda Čakovec uputila je Saboru prijedlog ili poticaj za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lente predsjednika države kako bi se u tekst himne uvrstio stih »Muro, Dravo, Savo teci«, piše u četvrtak Večernji list.


»Na pojedinim svečanostima, ali i u službenim prigodama, intenzivnije se počela spominjati potreba da se u tekst naše državne himne uvrsti i ime rijeke Mure kao krajnje sjeverozapadne granične rijeke«, kaže za Večernji predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel.


Mura je, ističu predlagači, od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje bila i ostala najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj nadbiskupiji.




»Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno uvršteno i ‘sinje more’, smatramo posve uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne«, tvrde predlagači.


Pisanu potporu toj inicijativi Zrinske garde dali su već i župan Matija Posavec, gradonačelnici sva tri međimurska grada Stjepan Kovač, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba »Braća Hrvatskoga Zmaja«, Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Austriji i Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu.


Zrinska garda želi i postaviti primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu, a poduprla je i deklaraciju Hrvatskoga sabora o potvrdi zakonske utemeljenosti Zrinsko-frankopanske bune i osudi nezakonitoga sudskog postupka i presuda hrvatskim knezovima, koju je pripremila Družba »Braća Hrvatskoga Zmaja«, piše Večernji list.