Traže bolju komunijaciju

Hoće li se formirati politička koordinacija Plenković – Pupovac – Vrdoljak?

Dražen Ciglenečki

Andrej Plenković, Milorad Pupovac i Ivan Vrdoljak, Foto: Novi list

Andrej Plenković, Milorad Pupovac i Ivan Vrdoljak, Foto: Novi list

U HNS-u žele da se formira politička koordinacija koju bi u osnovi činili Pupovac, Plenković i Vrdoljak, te eventualno i predstavnici još nekih partnera vladajuće opcije. SDSS poziva HDZ na »više razgovora« i na obranu ustavnih vrijednosti 



ZAGREB Vladajuća koalicija ne funkcionira, između partnera koji čine parlamentarnu većinu ne postoji normalna komunikacija, pa su oni prisiljeni javno pozivati jedni druge na dogovor o nekim važnim stvarima. Ovaj bi se zaključak mogao izvesti na osnovi nekoliko takvih poziva što su ih u posljednjih tjedan dana uputili predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.


Pupovac je prošlog četvrtka tijekom saborske rasprave o kandidatima za Nadzorni odbor poručio HDZ-u da ne mogu računati na njegov glas, jer »kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno«. Kad su u HDZ-u shvatili da im je većina za taj izbor upitna, sjeli su s Pupovcem, jednog kandidata su prekrižili kako bi oporba mogla naknadno nekoga predložiti, pa su tri zastupnika SDSS-a na koncu podržala preostale članove NO HRT-a.


Prioriteti za 2018.


Nadalje, Pupovac je u tekstu koji je objavljen jučer u tjedniku »Globus« javno apelirao na svoje koalicijske partnere u Saboru da ojačaju partnerstvo za jačanje ustavne države. Pupovčeva teza je da je ustavna država kakva je građena ovog stoljeća do ulaska Hrvatske u EU, danas ugrožena od strane dominantnih nacionalno-klerikalnih zagovornika identitetskih vrijednosti i njihove države – u kojoj nema mjesta za drugačije identitete. »Blokiranje kurikularne reforme ili odlaganje usvajanja Istanbulske konvencije dva su primjera pokušaja suspenzije ili preuzimanja ovlasti ustavne države«, spomenuo je Pupovac dva politička pitanja na kojima se dijeli njihova koalicija, a i sam HDZ. Budući da je baš dio HDZ-a glavna prepreka provedbi reforme i ratifikacije Istanbulske konvencije, jasno je da se Pupovac u prvom redu obraća njima.




Međutim, Pupovac u izjavi za naš list tvrdi da je to »preusko tumačenje«. »Ovo jest poruka partnerima. Ali, moja je namjera senzibilizirati javnost za taj sukob koji postoji iz vremena Vlade Zorana Milanovića, kad su ojačali zagovornici identitetske države. U tom je smislu nužna mobilizacija ljudi i izvan koalicije kako bi se obranilo vrijednosti ustavne države. Ako ja u pokušaju obrane ustavne države mogu sudjelovati i s partnerima koji su politički daleko od mene i zagovornici su identitetske države, onda mi je logično da bi se i stranke koje su u nekim pitanjima manje udaljene od HDZ-a mogle tome priključiti«, rekao nam je Pupovac. Ipak, priznaje da i kurikularna reforma i Istanbulska konvencija ovise o odluci HDZ-a. Predsjednik SDSS-a ističe da se unutar koalicije razgovara i to »sve sadržajnije«, ali dodaje i kako je »potrebno puno više razgovora«.


Izgleda da taj stav dijeli i Vrdoljak. On je, naime, dan nakon što je izabran za predsjednika HNS-a, na druženju s novinarima, javno uputio poziv vodstvu HDZ-a za sastanak, odnosno političku koordinaciju na kojoj bi odredili prioritete za 2018. godinu.


Politički potezi


Nekoliko stotina metara dalje od središnjice HNS-a i nešto malo kasnije tog dana, novinari su Andreja Plenkovića iznenadili s tom informacijom. »Vrdoljak tražio sastanak sa mnom?«, začuđeno je reagirao premijer, dodavši kako nije znao da sad moraju preko medija ići za sastanke. Potom je ustvrdio da su se sastali »već dosta puta« i da je »normalno da ćemo kao koalicijski partneri razgovarati«.


Iz HNS-a se jučer dalo doznati da poziv upućen na druženju s novinarima nije značio da komunikacijski kanali između šefova dviju vladajućih stranaka ne funkcioniraju. »Nema problema u komunikaciji, čujemo se i nalazimo redovito«, izričito tvrde narodnjaci, a poziv odaslan putem novinara opisuju tek kao – informaciju.


Plan HNS-a, međutim, nije održavanje samo jednog sastanka. Oni žele da se, a i to nešto govori o potrebi drugačije komunikacije između vladajućih stranaka, formira politička koordinacija koju bi u osnovi činili Pupovac, Plenković i Vrdoljak, te eventualno i predstavnici još nekih partnera vladajuće opcije. Takva koordinacija se ne bi bavila operativnim vođenjem države, to je posao Vlade RH, ali bi se sastajala jednom mjesečno i imala nemalu ulogu u definiranju svih važnijih političkih poteza u zemlji. Ukoliko bi se ova ideja ostvarila, jasno je da nema nikakve potrebe za ulaskom predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka u Vladu, on bi kroz političku koordinaciju vladajuće koalicije svakako imao ključan utjecaj na bitnije političke odluke u zemlji. Narodnjaci smatraju i da se ti sastanci ne bi trebali održavati u uredu premijera u Banskim dvorima, već ili u središnjicama koalicijskih stranaka, ili u nekom neutralnom javnom prostoru, poput restorana i sličnog. Jasno je da i time žele dodatno naglasiti i svoju poziciju samostalne političke stranke i faktora odlučivanja, a ne tek glasačkog mehanizma za održavanje saborske većine Plenkovićevoj Vladi.