Izbori u HDZ-u

Hoće li kontroverzni Hasanbegović u utrku s Plenkovićem? ‘Odluku ću donijeti kad dođe vrijeme’

Jagoda Marić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković mogao bi na kraju biti jedini kandidat na predstojećim izborima za predsjednika HDZ-a, ili će imati protukandidata koji će unaprijed ići u izgubljenu bitku, samo da bi se stvorio dojam stranačke demokracije. Procjenjuje to nekoliko naši sugovornika iz vrha HDZ-a, koji tvrde da se kockice zasad slažu tako da nitko tko želi ozbiljnu i dugoročnu političku karijeru u HDZ-u neće ići protiv Plenkovića, jer se ostali stranački dužnosnici tako postavljaju da bi HDZ  uz sve potrese koji su mu se dogodili u tri mjeseca mogao imati još jedne izbore za predsjednika samo s jednim kandidatom.  Tako je na izborima u travnju jedini kandidat bio Tomislav Karamarko.


Naivno gledanje


– Samo zato što smo u travnju imali izbore s jednim kandidatom  procjenjujem da će sada od nekuda iščupati nekakvog kandidata koji će biti samo ures tim izborima, kaže nam prilično ogorčen jedan HDZ-ovac s dva desetljeća staža u stranci. Na primjedbu da nitko ne priječi nijednog člana HDZ-a da skupi pet tisuća potpisa i da se kandidira, odgovara da je to prilično naivno gledanje na situaciju u HDZ-u, te ističe da su karte već posložene tako da se ishod zna. Procjenjuje da će atmosfera posložena oko Plenkovića na kraju i Darka Milinovića natjerati da donese odluku da se neće kandidirati. Iako je već počeo skupljati potpise, Milinović je najavio da će odluku donijeti do kraja ovog tjedna.


– Pa, zbog toga  je odustao i Tomislav Tolušić. Mlad je on još,  ali sigurno više znači među članovima nego Plenković, pa se ipak neće kandidirati. Članstvu bi vjerojatno bio prihvatljiviji i Zlatko Hasnabegović makar nije stari član stranke, ističe naš sugovornik. O Hasnabegovićevoj kandidaturi spekulira se u medijima, ali on sam još se nije izjasnio. 


Lov na poziciju




–  Konačnu  odluku ću donijeti kada za to dođe vrijeme, na temelju prosudbe što je najbolje za stranku u osjetljivom predizbornom trenutku, ali i za političko-nacionalne vrijednosti koje zastupam, kazao nam je jučer Hasanbegović odgovarajući na pitanje hoće li se kandidirati na stranačkim izborima.


Iako se Hasanbegović još nije izjasnio, dio naših sugovornika iz HDZ-a procjenjuje da na kraju to neće učiniti.


Osim »okupljanja« stranačkih dužnosnika oko Plenkovića, jer vjeruju da su im s njime šanse na izborima najveće, dio onih koji su razmišljali o kandidaturi ili o njoj još razmišljaju, napominje naš sugovornik, moraju voditi računa i o tome da povratak SDP-a na vlast može značiti da će novi predsjednik HDZ-a to prestati biti već u rujnu. Zato vjerojatno i procjenjuju da sada nije najbolji trenutak za lov na predsjedničku poziciju u HDZ-u.