Saslušanje

Hoće li Todorić iz pritvora? Bivši vlasnik Agrokora danas iznosi obranu

Hina

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora



Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu bi pred tužiteljima zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva trebao iznijeti svoju obranu, a istovremeno će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivati o njegovoj žalbi na istražni zatvor gdje je smješten prošloga tjedna nakon izručenja Hrvatskoj.


U tužiteljstvo na Selskoj cesti Todorić bi iz Remetinca trebao biti doveden oko podneva, a njegova odvjetnica Jadranka Sloković ranije je najavila da će iznijeti obranu »u jednom i drugom postupku«.


Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.




Od pokretanja istrage Todorić nije ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivnju odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je među ostalim tvrdio da je žrtva političkog progona.


I dok će Todorića ispitivati u tužiteljstvu izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljat će, iza zatvorenih vrata, o žalbi njegove obrane na odluku o istražnom zatvoru.


»Najprije ćemo pokušati osporiti osnovanost odluke o istražnom zatvoru. Ukoliko izvanraspravno vijeće Županijskog suda potvrditi osnovanost odluke o istražnom zatvoru, tek onda ćemo u drugoj žalbi tražiti da se istražni zatvor zamijeni s boravkom na slobodi uz jamčevinu”, kazala je ranije Sloković.


Očekuje se da će odluka i žalbi biti donesena u srijedu, no javnosti neće biti poznata dok odluku ne prime stranke u postupku, što može biti i dan kasnije.


Na ročištu održanom prošlog četvrtka na zagrebačkom Županijskom sudu sudac istrage je odlučivao je o dva zahtjeva. Prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.