U srijedu iznosi obranu

Hoće li Ivica Todorić biti pušten na slobodu uz rekordnu jamčevinu ikad određenu u Hrvatskoj?

Danko Radaljac

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Dosadašnji rekorder s nepravomoćno određenom jamčevinom bio je Reno Sinovčić s 20 milijuna kuna, što mu je poslije smanjeno na deset milijuna. Najveću ikad isplaćenu imao je pak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za kojeg je njegov ondašnji odvjetnik Marijan Hanžeković uplatio 15 milijuna kuna



ZAGREB Odvjetnici Ivice Todorića najavili su još prošli tjedan da će se jutros žaliti na određivanje pritvora, o čemu će onda odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Braniteljski tim je najavio i kako u srijedu Todorić ide na Županijsko državno odvjetništvo gdje će iznijeti obranu u ovom postupku.


Što se samog istražnog zatvora tiče, sudac istrage Zoran Luburić povjerovao je stavu tužiteljstva kako postoji realna mogućnost bijega osumnjičenika. S druge strane, branitelji, a i sam Todorić, tvrdili su da nikad nije bio u bijegu, nego se zatekao u Londonu za vrijeme pokretanja istrage te da je onda samo koristio legalne mehanizme. Dakle, da nije bio u bijegu. No, sudac istrage je na kraju zaključio kako je bivši gazda Agrokora ipak bio nedostupan i u bijegu.


Koplja bi se mogla lomiti i zbog jamčevine. Zakon o kaznenom postupku dopušta da pritvorenik ponudi novčanu jamčevinu kao zamjenu za istražni zatvor. I Todorić jeste ponudio milijun kuna, što je otprilike isti iznos koji je bio dao u Britaniji za jamčevinu. No, to je bila jamčevina u postupku izručenja, a ovo je postupak za malverzacije teške preko milijardu kuna.




Ako se pogleda pravosudna praksa, potencijalna jamčevina u ovom slučaju vjerojatno bi bila najviša ikad određena u Hrvatskoj. Dosadašnji rekorder s nepravomoćno određenom jamčevinom bio je Reno Sinovčić s 20 milijuna kuna, što mu je poslije smanjeno na deset milijuna. Najveću ikad isplaćenu imao je pak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za kojeg je njegov ondašnji odvjetnik Marijan Hanžeković uplatio 15 milijuna kuna.


U srijedu će pak Todorić pred tužiteljima iznijeti i obranu, neće koristiti zakonsku mogućnost da se brani šutnjom, tvrde njegovi odvjetnici. Prema njegovim dosadašnjim javnim istupima u Velikoj Britaniji, za očekivati je da će jedan dio metode obrane biti i konstrukcija o politički motiviranom postupku. Uostalom, Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković to je i prije bila česta obrana u medijski eksponiranim slučajima.