Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
21. siječnja 2020.
Afera SMS

Hoće li HDZ dopustiti osnivanje istražnog povjerenstva? Plenković (ne)će Brkića predati u ruke opozicije

Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. listopad 2018. u 22:02 2018-10-07T22:02:07+02:00

Zasad nema naznaka da HDZ, iako osjećaju da njegova afera zahvaća stranku, diže ruke od Brkića. Bačić je jučer rekao da se HDZ ne može unaprijed rješavati svojih članova i da za Brkića također vrijedi presumpcija nevinosti

ZAGREB Afere u kojima je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, očekivano nisu negativno utjecale na rejting te stranke. Birači HDZ-a u pravilu ne reagiraju na ovakve moguće zlouporabe. U anketi koju je jučer objavila agencija Promocija plus, HDZ je i dalje uvjerljivo najpopularnija stranka i za nju se izjasnio praktično jednak broj ispitanika kao prošli mjesec, 27,5 u odnosu na 27,2 posto u rujnu. Samo 19,8 posto hrvatskih građana smatra da Hrvatska ne ide u pogrešnom smjeru, što znači i otprilike trećina HDZ-ovih birača, ali njima to nije razlog da prestanu podržavati svoju stranku. Dakle, u vodstvu HDZ-a ne moraju brinuti da će im, zbog problema u kojima se našao Brkić, stradati rejting. Poteškoće bi za HDZ mogle nastupiti tek nakon parlamentarnih izbora, kad, osim sa zastupnicima nacionalnih manjina, možda neće imati s kim koalirati. Ovih dana, naime, sve relevantne stranke opozicije iznova ističu da se poznati odnos HDZ-a prema državnim institucijama nije nimalo izmijenio.

Oporba pritišće

– Meni je sramotno da se u našoj zemlji to događa. HDZ se razotkrio i vidimo način na koji funkcionira – izjavila je, primjerice, jučer predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.
Ovakve ocjena čelne ljude HDZ-a, koji bi voljeli da ih se u javnosti drukčije doživljava, ipak čine nemirnima.
– Osjećamo da afera ide i prema HDZ-u i ne čudi nezadovoljstvo građana – priznao je u intervjuu za Hrvatski radio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. U stranci Andreja Plenkovića su, znači, svjesni loše percepcije o njima izvan kruga njihovih standardnih birača, kao i da slučaj Brkićeve navodne komunikacije s osobama pod istragom 2011. neće ostati izoliran na zamjenika predsjednika nego dodatno kompromitira cijeli HDZ.

Parlamentarna opozicija pokušat će, u granicama svojih mogućnosti, još više zacrniti sliku o HDZ-u, a u tom su cilju najavili i prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva, koje bi se bavilo »zlouporabama sustava«. U idućih nekoliko dana trebali bi ga napisati. HDZ je već poručio da neće dopustiti formiranje istražnog povjerenstva koje bi se bavilo stvarima koje su predmet postupaka nadležnih pravosudnih institucija. Stoga afera lažni SMS-ovi, odnosno činjenica da je Franji Vargi kum zamjenika predsjednika HDZ-a javio da ga prati policija, objektivno nije u domašaju povjerenstva koje inicira oporba. Ali, spomenuti slučaj iz 2011. završen je prije sedam godina.

Presumpcija nevinosti

Trenutno se u Državnom odvjetništvo odvija samo rekonstrukcija u međuvremenu izgubljenog spisa, a to ne bi smjela biti prepreka da se ovu temu otvori na povjerenstvu. Zakonski članak prema kojem se »istražno povjerenstvo ne može se osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok taj postupak teče« sasvim je jasan. Naravno, sve opet ovisi o političkoj volji HDZ-a, o tome hoće li njihovi zastupnici u Saboru podržati oporbeni prijedlog. Ako bi HDZ to učinio, na taj bi način Brkića doveo u jako neugodnu situaciju. Plenković bi ga faktično predao u ruke SDP-a i ostalih opozicijskih stranaka da ga ispituju u okviru povjerenstva i pozivaju svjedoke koji bi govorili o njemu. Kao svjedok bi sigurno bio pozvan i, recimo, šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić, koji je 2011. sastavio policijski izvještaj o Brkićevoj »kompromitaciji posebnih izvida« o elitnoj prostituciji.
Zasad, međutim, nema naznaka da HDZ, iako osjećaju da njegova afera zahvaća stranku, diže ruke od Brkića. Bačić je jučer rekao da se HDZ ne može unaprijed rješavati svojih članova i da za Brkića također vrijedi presumpcija nevinosti. Tako, doduše, nije bilo kad je požeški župan Alojz Tomašević navodno fizički napao suprugu. Plenković je i prije nego što je osuđen tražio od njega da podnese ostavku, a kad je Tomašević to odbio, isključen je iz HDZ-a. No, Tomašević je bio sitna politička riba, Brkić je kapitalac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.