Ruka ruku mije, HDZ obadvije

Hasanbegovićevo ministarstvo zapošljava bez natječaja: Dobar posao za šefa vrgoračkog HDZ-a

P. N.

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"Što se mene tiče, ja sam pred zakonom i savješću čist, procedura je ispoštovana. Diplomirani sam profesor povijesti, prvi sam diplomirao u generaciji, upisao doktorat. Sve je bilo sukladno zakonu."



Ministarstvo kulture bez natječaja je zaposlilo Željka Primorca, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vrgorac. Prema informacijama koje objavljuje Slobodna Dalmacija, Primorac je od 15. srpnja zaposlen u splitskom Konzervatorskom odjelu. Primorac je do sada radio kao ravnatelj Gradskog kulturnog središta (GKS), lokalne kulturne ustanove koju je novo vrgoračko rukovodstvo ugasilo.


Vrgoračka gradska vlast na čelu sa Antom Pranićem, piše novinar Vladimir Matijanić iz Slobodne Dalmacije, Primorcu je “stvorila preduvjete za prelazak u Ministarstvo kulture”.


– Naime, za 2016. godinu nije donesen plan primanja u državnu službu i nova zapošljavanja preko javnih natječaja nisu dopuštena, a državna se tijela kadrovski popunjavaju samo na temelju premještaja iz drugih državnih ili lokalnih tijela, odnosno javnih službi, navodi Slobodna.




Svoj ravnateljski ugovor Primorac, navodi se u članku, “nije mogao prenijeti u Ministarstvo kulture pa je, na njegovu molbu, vrgoračko Gradsko vijeće 7. srpnja izmislilo mjesto višeg stručnog suradnika u GKS-u, na koje ga je rasporedilo 11. srpnja, kad je i razriješen ravnateljske dužnosti”.


– Stručni suradnik bio je samo do 14. srpnja. Dan kasnije “prenio je ugovor” među splitske konzervatore, otkriva Matijanić.


– Što se mene tiče, ja sam pred zakonom i savješću čist, procedura je ispoštovana. Diplomirani sam profesor povijesti, prvi sam diplomirao u generaciji, upisao doktorat. Sve je bilo sukladno zakonu. Najavom gašenja Gradskog kulturnog središta, u kojem sam trebao biti ravnatelj do 1. siječnja 2017. godine, bio sam u situaciji da moram tražiti posao. Poslao sam zamolbe na razne adrese. Sedam i pol godina vodio sam projekte obnove kulturne baštine, organizirao izdavačku djelatnost, radio na osnivanju klapa, folklornih društava…, rekao jza Slobodnu novi zaposlenik Ministarstva kulture.


Na pitanje je li mu se sa ponudom za posao javio osobno ministar Zlatko Hasanbegović, Primorac odgovara: “Ne mogu o tome govoriti. Ne znam je li ministar vidio to što sam pisao.”


Novi čelnik Vrgorca Ante Pranić pak Matijaniću je rekao da je Primorac formalno razrješenje i premještaj zatražio s objašnjenjem da je “sve dogovorio s Ministarstvom kulture”.


– Zamolio nas je da Gradsko vijeće bude brzo u donošenju odluka kako bi proces prelaska bio zakonit. Nije spominjao o kojem se konkretnom radnom mjestu u Ministarstvu radi, a nama se prelazak učinio opravdan zbog racionalizacije rashoda za zaposlene. Imali smo u vidu gašenje Gradskog kulturnog središta, koje je svih ovih godina služilo HDZ-u kao izborni stožer, kaže za Slobodnu Pranić.


Iz Ministarstva kulture Slobodnoj su odgovorili da su trebali novog zaposlenika, jer “krajem tekuće godine u mirovinu odlazi još jedna službenica koja se bavi područjem” na kojem je zaposlen Primorac.


U Ministarstvu su osjetili potrebu naglasiti da odbacuju “bilo kakvu povezanost ovog premještaja s eventualnim političkim konotacijama.”