O Odboru za kulturu

Hasanbegović o odbijanju Plenkovića: ‘Nisam ja vojnik, premijer mi je iskazao političko nepovjerenje’

Dražen Ciglenečki

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

Razlog je jasan, meni je premijer iskazao političko nepovjerenje, a k tome je za ministricu kulture izabrana osoba koja je moj antipod. Logično je da onda, kao predsjednik Odbora za kulturu, ne bih mogao provoditi politiku s kojom se ne slažem



Zlatka Hasanbegovića upitali smo zašto nije pristao biti predsjednik Odbora za kulturu.


– Andrej Plenković i Branko Bačić, kao šef Kluba, pitali su me koji odbor želim. Rekao sam im da ne želim ništa, a da bih, kad me već pitaju, mogao biti predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Pritom sam im izričito kazao da ne želim preuzeti odbor nadležan za kulturu. Razlog je jasan, meni je premijer iskazao političko nepovjerenje, a k tome je za ministricu kulture izabrana osoba koja je moj antipod. Logično je da onda, kao predsjednik Odbora za kulturu, ne bih mogao provoditi politiku s kojom se ne slažem. Iz moralnih, političkih i principijelnih razloga nisam prihvatio ponuđeno mjesto, kazao nam je Hasanbegović.


Međutim, unatoč tome što je on Plenkoviću i Bačiću prethodno rekao da ne želi biti šef Odbora za kulturu, na sjednici Predsjedništva HDZ-a, uz ostala imena, pročitano je da će upravo Hasanbegović voditi to radno tijelo Sabora.




Plenković je, dakle, procijenio da će stavljajući Hasanbegovića pred gotov čin, bivšeg ministra natjerati da ipak prihvati što mu je ponuđeno. Ali, Hasanbegović se javio za riječ i zatražio da ga se makne s tog popisa.


– Pa nisam vojnik – rekao nam je Hasanbegović. 


I tako će on biti samo običan član dva odbora, za kulturu te za predstavke i žalbe. Na sinoćnjoj sjednici Kluba zastupnika Hasanbegović nije mogao biti jer će mu mandat biti aktiviran sutra.