Kritike smatra neutemeljenima

Hasanbegović ne odustaje: ‘Iduće godine nećemo uopće financirati Edit’

Tihana Tomičić

Sredstva za redovnu djelatnost Edita treba osiguravati na jednome mjestu u državnom proračunu, putem Ureda za manjine. Predložit ćemo da se sredstva za Edit u 2017. ne osiguravaju unutar budžeta našeg ministarstva, potvrdio je, bez obzira na svu poviku koja je u javnosti oko toga dignuta zadnjih dana



MALI LOŠINJ Znajući da će ga novinari pitati o stanju u Editu i o tome je li se predomislio oko financiranja Edita iz budžeta Ministarstva kulture, ministar Zlatko Hasanbegović na Lošinju je izjavio: »Tek sedam posto ukupnih godišnjih prihoda Edita dolazi iz našeg ministarstva. Stoga sve kritike smatram neutemeljenima.


Naime, uvidom u završni račun Edita za 2014., vidljivo je da je ukupni prihod iznosio 17,4 milijuna kuna, od čega 6,5 iz državnog proračuna, a pritom 1,3 milijuna iz Ministarstva kulture, a 5,2 milijuna Ureda za manjine. Iz toga jasno proizlazi kako je od 17 i pol milijuna prihoda, tek sedam posto »naših«, rekao je Hasanbegović. On ističe da su rashodi Edita u toj godini iznosili čak 22,7 milijuna kuna – dakle, da je manjak bio preko pet milijuna.

– Sredstva za redovnu djelatnost Edita treba osiguravati na jednome mjestu u državnom proračunu, putem Ureda za manjine. Predložit ćemo da se sredstva za Edit u 2017. ne osiguravaju unutar budžeta našeg ministarstva, potvrdio je, bez obzira na svu poviku koja je u javnosti oko toga dignuta zadnjih dana.


On je za naš list komentirao i ostavku intendanta riječkog HNK-a, Olivera Frljića, rekavši da se radi o običnom manevru, budući da njegovu smjenu ionako po zakonu ni ne može tražiti država, nego riječka gradska vlast.