Kriza u SDP-u

Hajdaševa organizacija traži prvo izjašnjavanje o Bernardiću, a tek onda o isključenjima

Tihana Tomičić

Siniša Hajdaš Dončić / Photo:Igor Kralj/PIXSELL

Siniša Hajdaš Dončić / Photo:Igor Kralj/PIXSELL

Po nekim tumačenjima Hajdaš je ovo napravio baš u dogovoru s Bernardićem, kako bi Glavni odbor glatko odbio prijedlog o smjeni predsjednika stranke, a potom mirno krenuo u obračun s neistomišljenicima



Županijska organizacija SDP-a  Krapinsko-zagorske županije koju vodi Siniša Hajdaš Dončić na popodnevno Predsjedništvo ide sa stavom da prvo treba raspraviti povjerenje predsjedniku stranke, a tek onda poduzimati mjere prema onima koji su štetili stranci istupima u medijima. 


Tako su prvo najoštrije osudili neprimjerene istupe u javnosti članova SDP-a, koji nanose štetu toj stranci. U krapinsko-zagorskom SDP-u smatraju da se interni problemi trebaju riješiti isključivo na stranačkim tijelima, a da su teme poput konzervativne revolucije, Agrokora, kurikularne reforme, te povećanja broja državnih dužnosnika dio teme oko kojih se SDP-ovci trebaju okupiti.


No, krapinsko -zagorski SDP predložio je i da Glavni odbor stranke, koji će zasjedati u subotu, tajnim glasovanjem, odluči hoće li se na predstojećoj izvještajnoj konvenciji raspravljati i o povjerenju predsjedniku stranke.




Tek nakon rasprave o tome na Glavnom odboru, smatra krapinsko-zagorski SDP, Predsjedništvo može utvrđivati odgovornost za nanošenje štete ugledu stranke te o pokretanju disciplinskog postupka protiv onih koji su svojim istupima nanijeli štetu stranci.


Kada će točno doći do izvještajne konvencije, još uvijek nije jasno. Ona, prema stranačkom Statutu, mora biti održana do kraja godine, a sada se spominje početak prosinca. Kako doznajemo, o konvenciji bi se moglo raspravljati već na današnjoj sjednici Predsjedništva jer je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražio dopunu dnevnog reda s tom točkom.


Čini se da je ovo rezultat razgovora koje su prošlog petka vodili Grbin, Hajdaš i još neki članovi vrha stranke, a prema ovom prijedlogu ne bi se već danas glasalo o isključenju Milanke Opačić ili Miranda Mrsića iz stranke, nego bi se prvo izjašnjavalo o samom Bernardiću.


No, po nekim tumačenjima Hajdaš je ovo napravio baš u dogovoru s Bernardićem, kako bi Glavni odbor glatko odbio prijedlog o smjeni predsjednika stranke, a potom mirno krenuo u obračun s neistomišljenicima.


Očito, uloga Hajdaša Dončića mogla bi biti ključna za rasplet u stranci.